Начало История на медицината Патент на Виагра в Канада Индия и Китай

Патент на Виагра в Канада Индия и Китай

От 2010г.

Патент на Виагра в Канада Индия и Китай - изображение

В Канада, патентът за продажба на лекарствената субстанция силденафил на фармацевтична компания Пфайзер, с номер „2324324” се отнася за медикамента „Revatio” (силденафилът се използва за лечение на белодробна хипертония). Той е счетен за невалиден от Федералния съд на Канада през юни 2010 г по молба на компания „Ratiopharm Inc”.

На 8 ноември 2012 г. Върховният съд на Канада постановява, че патентът с номер „2163446”  за производство и разпространение на Виагра на Пфайзер, е невалиден, тъй като компанията не е предоставила пълно разяснение  за неговото приложение. Решението на съда по делото „Teva Canada Ltd.” срещу „Pfizer Canada Inc” се позовава на член 27 от Закона за патентите, който изисква „оповестяване на достатъчно информация ", за да позволи на "всеки специалист в областта на фармацията или науката" да може да го произвежда даден продукт. Добавя се и още: "В интерес на политиката и доброто законово тълкуване, не може да се позволи действието на патентите на лекарствата да позволява подобни игри”. Този въпрос става ключов по настоящото производство по обжалване на компанията  
Канадската фармацевтична компания „Teva” пуска на пазара медикамента „Novo-Sildenafil”, който е родова версия на Виагра. На същия ден Върховния съд на Канада обявява своето становище по темата. За да остане конкурентоспособна, компания Пфайзер е принудена да намали цената на Виагра в Канада. Въпреки това, на 9 ноември 2012 г. английската фармацевтична компания внася иск за повторно изслушване на обжалването във Върховния съд на Канада по основание, че съдът е превишил обхвата на нейната юрисдикция, анулирайки патента. В заключение на 22 април 2013 г. Върховният съд на Канада анулира патента на Пфайзер напълно.

Индия

Производство и продажбата на силденафил цитрат във вид на "генерици на Виагра" е често срещано в Индия, където патентната претенция на Пфайзер не действа. Търговските наименования на „индийската Виагра” са Камагра (на компания „Ajanta Pharma”), Силагра (на компания „Cipla”), Едегра (на компания „Sun Pharmaceutical”), Пенегра (на компания „Zydus Cadila”), и Зенегра (на компания „Alkem Laboratories”).

Китай

Производството и продажбата на силденафил цитрат във вид на генерични на Виагра лекарства е често срещана практика в Китай, където патентна претенция на Пфайзер също не е широко прилагана.

Други държави

Египет одобрява продажбите на Виагра през 2002 г., но скоро след това позволява на местните фирми да произвеждат и генерични версии на лекарството, позовавайки се  на интересите на бедните хора, които не биха били в състояние да си позволят цената на Пфайзер.

Патентът на Пфайзер върху силденафил цитрат изтича в Бразилия през 2010 година.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Sildenafil

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноЛайфстайлСнимкиПроизводителиНовиниАптекиОткритияНормативни актовеЗдравни съветиХранене при...Здравни проблемиЕ-тата в хранитеЛеченияБотаникаАнкетиОрганизацииСпециалистиРецептиСоциални грижиКлинични пътекиНаправления в медицинатаГеографияТестовеЛичности