Начало История на медицината Писмени сведения за лечебните употреби на копривата в Англия от 18-ти век

Писмени сведения за лечебните употреби на копривата в Англия от 18-ти век

От 1722г.

Писмени сведения за лечебните употреби на копривата в Англия от 18-ти век  - изображение

Писмените данни, които свидетелстват за присъствието на копривата в лечебните практики на Острова от 18-ти век нататък, съвсем не са "скромни" по обем, даже напротив. Всъщност, британските лечители и в по-ранни векове са използвали свободно растящото растене, за да третират голям брой здравословни състояния.

В книгата за билки "Botanicum Officinale" от 1722-ра се съобщава, че и листата, и семената на "жилещата познайница" биха свършили отлична работа за справяне с кръвотечение от различно естество.

Репутацията на копривата като добро кръвоспиращо средство била потвърдена, макар и доста по-късно, и в старинното издание за лечебни растения - "The New Family Herbal" от 1790г. Там се посочва, че известният английски ботаник и лекар Уилям Уайтъринг използвал копривен сироп за предотвратяване изхрачването на кръв при белодробна туберкулоза. Зеленикавата напитка оказва чудесен ефект и при лечение на камъни в бъбреците и жълтеница, се обяснява още в писменият труд.

В друг подобен сборник от 1810г., подготвен от британския ботаник Робърт Торнтън, също се обръща внимание на лечебните употреби на, иначе пренебрегвания от мнозина, плевел. Торнтън твърди, че редовният прием на бульон от коприва (предполагаме, че може да става дума и за супа) би помогнал много в борбата с т. нар. заболяване скорбут. Ботаникът съобщава, че маслото, приготвено от семената на растението пък, може да повлияе благоприятно парализираните и болезнени места от тялото, в резултат на ревматизъм. Въпросният лек трябвало по-скоро да се приема вътрешно (да се пие), а не да се маже. Робърт препоръчва определена доза копривени семена и в борбата с наднорменото тегло. Специалистът твърди, че малките зрънца могат да се прилагат и в лечението на проблеми с щитовидната жлеза

В заключение можем да кажем, че в Англия копривата безспорно била смятана за лечител. Славата й на такъв се разпространила и на много други места по света и така до… днес.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.herbsociety.org.uk/members/art-med-nettle-part2.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноЗдравни съветиВидеоНовиниИзследванияБотаникаИнтервютаЗаболявания (МКБ)ПсихологияПатологияНаучни публикацииАлт. медицинаЛеченияХранене при...СнимкиСпециалистиАнкетиКлинични пътекиРецептиХрани и ястияФизиологияДиетиСпорт