Начало История на медицината Популярни средства които предизвикват аборт, ползвани от 1898 до 1920 година

Популярни средства, които предизвикват аборт, ползвани от 1898 до 1920 година

От 1898г.

Популярни средства, които предизвикват аборт, ползвани от 1898 до 1920 година - изображение

Медицинската манипулация по умъртвяването на плода е позната на човечеството от дълбока древност. За целта се използвали различни методи и средства, които варирали от относително щадящите тялото билки до опасни остри инструменти, упражняване на коремно налягане и други.

Приемането и прилагането на закони, преследващи правенето на аборт има колебаещ се успех през различните епохи. В много западни страни, благодарение на обединените усилия на организации, борещи се за правата на жените, лекари и социални реформатори се премахва забраната за правене на аборт. Въпреки това, тя била често оспорвана, а социалните нагласи не били настроени особено либерално. Типичен пример за това е Викторианска Англия. Англичанките не са имали възможността да прекъснат своята нежелана бременност по безопасен начин. Така, медицинските власти били доста впечатлени от значителното завишаване на абортите по „необясними” причини. Като пример за това бил посочен английският град Шефилд, където се наблюдавало често отравяне с олово. Считало се, че то е причинено от металните тръби, които захранвали водоснабдителната мрежа на града. Впоследствие станало ясно, че жените започнали масово да използват „diachylon” - вещество с висока концентрация на олово, за да предизвикат аборт. През 1898 година англичанка е признала публично, че е използвала една жена признава, че е използвала diachylon, за да предизвика спонтанен аборт. Признанието й е публикувано от Марта Кембъл в книгата „История на контрацепцията”. Използването на опасното вещество станало широко разпространена практика в английския регион Мидландс в периода след началото на Първата световна война.

Криминално разследване срещу англичанин, занимаващ се извършването на аборти в Калгари, Алберта от 1894 г. разкрива (благодарение на химичен анализ) състава на сместа, която той продавал на жените, които искали да прекратят нежелана бременност. Тя съдържала основно стрита на фин прах испанска муха.

Д-р Евелин Фишър пише за това как жените, живели в миньорско градче до Уелс през 1920 година, използвали свещи, предназначени за римокатолически церемонии, за да разширят изкуствено маточната шийка и самостоятелно да индуцират аборт. Със същото предназначение през 19 век се ползвали стъклени пръчки, перодръжки, маши, лъжици, пръчки, ножове и катетри. Друга разпространена техника изисквала жената да седи за известно време над тенджера с много гореща пара.

Всички изброени по-горе средства, ползвани за умъртвяване на плода в женската утроба доказват по неоспорим начин твърдението на някои историци, че абортът е много по-опасна от раждането процедура. Тази негативна тенденция е продължила до около 1930 година.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_abortion

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЗдравни проблемиСнимкиЛюбопитноЛеченияАлт. медицинаНовиниЛайфстайлСоциални грижиТестовеРецептиВидеоНаправления в медицинатаСпортКомпании и организацииЛичностиОткритияГеография