Начало История на медицината Поява и развитие на Катедрата по анестезиология и реанимация към ИСУЛ до 1974 година

Поява и развитие на Катедрата по анестезиология и реанимация към ИСУЛ до 1974 година

От 1968г.

Поява и развитие на Катедрата по анестезиология и реанимация към ИСУЛ до 1974 година - изображение

Катедрата по анестезиология и реанимация към ИСУЛ е създадена през 1968 година. Тя е била първата научно-учебна структура в тази област в България, а нейният ръководител бил доцент Стоян Стаев. Четири години след появата на Медицинска академия като част от съществуващите ИСУЛ и ВМИ медицинската институция прераства в Катедра по анестезиология и реанимация към Медицинска академия. Ръководител на институцията по това време е професор Стоян Стаев.

До края на 1974 годи в развитието на Катедрата могат да се оразделят няколко периода, в които са съществени за институцията и нейната история.

Като важна за иституцията може да се определи 1956 година, тъй като в този момент за пръв път в българската медицинска история е поставено началото на специализацията по анестезиология и реанимация на медиците. Структурата на ИСУЛ по това време е била под ръководството на професор Антон Червенаков. За обучение в основите на специалността са стартирали курсове, продължаващи половин година. За това време бъдещите български специалисти трябвало да се приобщят към изграждащата се анестезиологична мрежа в страната ни.

Другият съществен период е стартирал година по-късно, когато преподаването на студентите по медицина и стоматология в страната ни се поело от специалистите по анестезиология и техните новоизбрани асистенти - д-р Йордан Йорданов, работил към Катедрата по пропедевтика на хирургичните заболявания, д-р Никола Фичев, който бил част от медиците от Катедрата по хирургия с топографска анатомия и д-р Емил Стоянов, работил към Катедрата по хирургически заболявания. Медиците преподавали във ВМИ – София.

Специалността Анестезиология и реанимация се утвърдила в България през 1958 година, а първите български медици, станали специалисти в областта са докторите Стоян Саев, Петър Абаджиев и Стоян Филипов.

Като четвърти период, важен за развитието на Катедрата по анестезиология и реанимация към ИСУЛ може да се посочи 1964 година. По това време е създадена самостоятелната научно-преподавателска група по реанимация и анестезиология. Тази своеобразна преподавателска общност била ръководена от д-р Стоян Саев. Тя включвала участието на асистентите и работещите медици в ИСУЛ. Година по-късно се обособила подобна група по анестезиология и реанимация в ИСУЛ. Тя съсредоточила усилията си в следдипломната преподавателска дейност по анестезиология. Тя се ръководила от доцент Стоян Саев.

Преподаването по анестезиология на българските студенти по медицина и стоматология през 1967 година се оглавило от хабилитирани преподаватели. Това били доцент Йордан Йорданов, част от екипа на Катедрата пропедевтика на хирургичните заболявания и доцент Емил Стоянов от Катедрата по хирургически заболявания във ВМИ – София.

Година по-късно постепенно се обособили две самостоятелни катедри. Те имали хирургична насоченост и са открити към ИСУЛ и ВМИ в София. Професионалистите от двете институции се заели с обучаването по анестезиология на студентите и медиците. Именно тогава се появила споменатата в началото Катедра по анестезиология и реанимация към ИСУЛ. Тя била ръководена от доцент Стоян Саев.

Впоследствие, през 1972 година врати отворила Медицинска академия. Институцията обединила институциите  ВМИ в София, научноизследователските институти, както и ИСУЛ. Като част от съществуващата към ИСУЛ катера по реанимация и анестезиология се обособила единната Катедра по анестезиология и реанимация към Медицинска академия. Две години по-късно единната Катедра се разделила на самостоятелно функциониращи секции по анестезиология интензивно лечение и реанимация, разпределени към различни научни институти.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "История на медицинските науки в България", София, 2013 г., Академично издателство "Проф. Марин Дринов".

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаКомпании и организацииИсторияСнимкиГеографияЛайфстайлНовиниСпециалистиЛюбопитноОрганизацииЛеченияНормативни актовеКлинични пътекиСоциални грижиСпортЗдравни съветиАнкетиПроизводителиАлт. медицинаТестовеВидеоРецептиЛичностиОткрития