Начало История на медицината Поява на Военномедицинската академия в Русия през 1881 година

Поява на Военномедицинската академия в Русия през 1881 година

От 1881г.

Поява на Военномедицинската академия в Русия през 1881 година  - изображение

През 1881 г. медико-хирургическата академия в Русия се преобразува във Военномедицинска академия. Според правилата, влезли в сила през 1838 година, в допълнение към изпитите за придобиване на фармацевтично образование, били създадени специални курсове към университетите. Тази тенденция не се наблюдавала в университета в Санкт Петербург, защото в този град не е имало сформиран медицински факултет. За първи път (от есента на 1839 година), такива курсове били открити в Московския университет. В рамките на курсовите занятия бъдещите фармацевти изучавали и записвали лекции, касаещи тематиката на медицинския и философския факултет, а в допълнение, професорите им преподавали по фармация в частни лекции. Тези занятия отнемали около 2-3 часа седмично и най-често касаели сферата на фармакологията, химията, физиката.

Новите правила не фиксирали определен период за престоя на курсистите. Въпреки това, за да бъдат "допуснати до изпит, студентите трябва да са изслушали пълния курс от преподаваните дисциплини".

По време на изпитите за придобиването на висше фармацевтично образование от студентите се изисквало да притежават: "обширни теоретични и практически познания”. Бъдещите фармацевти трябвало да "докажат, че са в състояние да извършват различни химични разграждания и изследвания, и че разполагат с адекватна информация за фармацевтичната търговия."

Наличните данни за историята на фармацевтите, които са учили в Московския университет от 1812 до 1913 година, показват, че през този период магистрите по фармацията били 121, от тях 887 били фармацевти, а фармацевтичните сътрудници - 736.

През 1915 г. Министерството на образованието в Русия е направило запитване за създаването на катедра по фармация към медицинските и химическите факултети на някои университети, но идеята не се реализирала. В Москва подобна химическо-фармацевтична катедра е открита през пролетта на 1917 година.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://bibliofond.ru/view.aspx?id=513303

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаКомпании и организацииИсторияОбразованиеНовиниСпециалистиЛайфстайлСоциални грижиИнтервютаЛюбопитноПсихологияАнкетиСнимкиТестовеЗдравни съветиАлт. медицинаСпортГеографияПроизводителиОрганизацииАптекиНормативни актовеЛичностиОткритияБотаникаФизиология