Начало История на медицината Поява на лидокаина на фармацевтичния пазар

Поява на лидокаина на фармацевтичния пазар

От 1943г.

Поява на лидокаина на фармацевтичния пазар - изображение

През 1942 г. двамата шведски химици Нилс Льофгрен и Бенгт Лундквист, откриват съединението, което днес е известно с името лидокаин. Лекарството е въведено от д-р Торстен Горд (1907-2010), който е първият лекар в Швеция, специализирал анестезиология. Неговите клинични изследвания, касаещи новата местна упойка сочат, че тя по-ефективна и издръжлива в сравнение с други местни анестетици, налични по това време. Той открива и други предимства, включително по-малкия риск от нежелани реакции.

Малката фармацевтична шведска компания "Astra AB" придобива правото за производството на лидокаин през 1943 г. Търговското наименование, с което медикамента се разпространява на фармацевтичния пазар е ксилокаин. Патентът над местната упойка в САЩ е издаден през 1948 г., а производственото съоръжение на "Astra AB" в Уорчестър, щата Масачузетс започва да функционира през 1951 г. По това време ксилокаинът започва да се радва на много високо търсене. Популярността на тази местна упойка катализира растежа на фармацевтичната компания, която впоследствие става международна.

Статията е част от историята на:

5.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/501/lidocaine

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеНаправления в медицинатаБотаникаХранене при...НовиниОрганизацииКлинични пътекиЛайфстайлТестовеРецептиАлт. медицинаВидеоКомпании и организацииСпортЛичностиОткритияГеография