Начало История на медицината Поява на рифамицина през 1950 година

Поява на рифамицина през 1950 година

От 1950г.

Поява на рифамицина през 1950 година  - изображение

В средата на 1950-та година италианската фармацевтична компания "Lepetit", със седалище в Милано стартирала програма за провеждането на скринингови изследвания на почвени бактерии, добити от различни места от служителите й, командировани в различни части на света. Групата на "Lepetit", ръководена от Пиеро Сенси се стремяла да открие антибактериални агенти срещу няколко патогенни бактерии с клинично значение, включително - М. tuberculosis.

И така, една доста обещаваща проба пристигнала в лабораторията от Код Д'азур, Франция. По случайност, пробата била взета от служител на команията, който бил на почивка във Франция. Едно от служебните музадължения включвало изолирането на специфични бактерии, известни като актиномицети. Не е изненадващо, че след завръщането си в лабораторията, той обърнал специално внимание на пробата от червеникава почва, донесена от него. Необикновената бактерия, изолирана от него произвеждала комплекс от сродни помежду си антибиотици, силно активни в ин-витро среда, като убивали безотказно стафилококи и най-важното – туберкулозни микобактерии. Новоидентифицираната бактерия първоначално била наречена Streptomyces Mediterranei, но впоследствие била класифицирана като Nocardia Mediterranei и най-накрая - като Amycopolis Mediterranei.

Комплексът на антибиотици, произвеждани от необикновения микроорганизъм започнали да се наричат рифамицини (името е заимствано от френския трилър "Rififi"). Оказало се трудно да се изолира и изясни структурата и компонентите на този нов медикамент. Швейцарските химици Прелог и Ополцер се справили с това немалко предизвикателството. Първият изолиран компонент от веществот, отделяно от жизнената дейност на бактерията бил рифамицин Б, който сам по себе си не е активен, но под действието на бавно и спонтанно разграждане и благодарение на образуването на междинен рифамицин О, се получавал изключително активния рифамицин S (той станал първият рифамицин, пуснат в продажба).

Рифамицинът е първият пример за нов клас антибиотици, известни по-нататък като ансамицини. Разкривайки техните уникални химически качества, а и поради ограничения си ресурс, компания "Лепетит" била наясно, че няма как да развие самостоятелно пълния потенциал на този нов антибиотичен клас). И така, съвместно с швейцарската компания "Ciba-Geigy" италианската фармацевтична компания стартирала изследвания на свойствата на антибиотика рифампицин, който все още е начин лечение за туберкулоза.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. https://books.google.bg/books?id=E6Dv5XsXU-IC&pg=PA1119&lpg=PA1119&dq=Cethromycin+history&source=bl&ots=DWtQHZu0Oa&sig=hSyZlV2SPVOLLQJhIiHevW9wokk&hl=bg&sa=X&ved=0ahUKEwiDuPm3rLPLAhXKBSwKHeNcCRMQ6AEIXzAI#v=onepage&q=Cethromycin%20history&f=false

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиНовиниАлт. медицинаЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноТестовеВидеоЛеченияБотаникаЛайфстайлРецептиНаправления в медицинатаКомпании и организацииСпортОткритияЛичностиГеография