Начало История на медицината Поява на фонендоскопа през 1894 година

Поява на фонендоскопа през 1894 година

От 1894г.

Поява на фонендоскопа през 1894 година - изображение

През 1894 година, италианските лекари Евгенио Баци и Аурелио Бианчи представили новия си инструмент за преслушване на пациенти, който нарекли фонендоскоп. Металната основа на уреда била снабдена с вътрешна мембрана и подвижен външен диск, направен от гума. Металният накрайник в горната част също завършвал с по-малък гумен диск, разположен в центъра. Именно тази час правела директен контакт с кожата на пациентите.

Двата по-къси метални накрайници били монтирани в задната част на металната основа на апарата. Те се свързвали с две дълги гумени тръбички (липсващи в модела от заглавната снимка на статията).

Епруветките, свързани в противоположния медицинското пособие завършвали малки накрайници от стъкло, които се поставяли в слуховия канал на лекарите. Дължината на тръбите позволявала на двама лекари да преслушват едновременно пациентите си. Изобретателите твърдели, че фонендоскопът е по-чувствителен и точен, отколкото другите стетоскопи. Въпреки, че това твърдение било веднага оспорено, слушалката се произвеждала в продължение на повече от 40 години.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/670/phonendoscope

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияИсторияСнимкиНовиниФизиологияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлРецептиПроизводители