Начало История на медицината Поява на стетоскопа на Рене Лаенек през 1816 година

Поява на стетоскопа на Рене Лаенек през 1816 година

От 1816г.

Поява на стетоскопа на Рене Лаенек през 1816 година - изображение

Стетоскопът е устройство, чрез което лекарите слушат звуци в организма, като сърдечния ритъм и дишането. Рене Лаенек (1781-1826) е френски медик и физик. Той е ученият, въвел употребата на стетоскопа в историята на медицината. Преди това медиците преслушвали пациентите си, поставяйки ухото си директно върху изследваната повърхност от тялото. Снимката по-долу свидетелства, че стетоскопът, който е създал Рене Лаенек е нямал съвременния вид, с който сме свикнали да възприемаме медицинското пособие. Стетоскопът на Лаенек е бил пригоден да се използва само с едното ухо.


Медикът е създал първия стетоскоп през далечната 1816 година. Модерното пособие се използвано за мониторинг на жизнените показатели на пациентите. Стетоскопите, които са познати на съвремието са станали популярни, едва след 1850 година.

Любопитно е да се спомене как се е родила идеята за създаването на стетоскопа на Лаенек, а именно – неговият класически трактат от 1819 година, наречен „De l'Auscultation Médiate”. В предговора на неговия труд гласи, че:

„През 1816 година, консултирах млада жена, която раждаше, но тя беше с болно сърце. В нейния случай прегледът на пулса беше невъзможен поради голямото количество подкожна тлъстина. Другият метод (директното преслушване) се оказва недопустим поради възрастта и пола на пациента. Случи се така, че си спомних един прост и добре известен факт за акустиката – чуваме особено отчетливо драскането на игла по единия край на парче дърво, ако ухото ни е поставено на другия му край. Веднага след това ми предположение, аз навих лист хартия във вид на цилиндър и поставих единия му край в областта на сърцето, а другия до ухото ми. Бях изненадан и доволен да установя, че така чувах много по-ясно пулсирането на сърцето, едва ли по друг начин щях да чуя пулса по-добре, дори да бях поставил ухото си непосредствено на гръдния кош на пациентката.”

Лаенек открил, че стетоскопът му превъзхожда многократно утвърдения до този момент метод за изследване на пулса (чрез поставяне на ухото над гърдите). Неговият уред действал безотказно при изследването на пациенти с наднормено тегло. Стетоскопът на медика спестявал и още един, съществен за конкретната историческа епоха детайл – директния допир на ухото до гърдите на пациентките вече не бил необходим.

Клиничната работа на Лаенек била подпомогната от появата на стетоскопа. Именно чрез този инструмент медикът е класифицирал и оразделил видовете хрипове по дихателната тръба - "звънтящи", "свиркaщи", "пискливи" и "отслaбени”. Тези термини се използват и днес от медиците. През февруари 1818 г. Андре Лаенек е представил откритието си в лекция, представена пред аудиторията на „Academie de Medecin”, а по-късно части от нея са публикувани през 1819 година. Термините, описващи видовете хрипове се ползват и днес от медиците.

Лаенек е въвел в употреба израза „непряко преслушване” – практика, много различна от популярния, утвърден метод, включващ директно поставяне на ухото на гръдния кош (пряко преслушване).
Любопитно е да се спомене, че нарицателното стетоскоп е „сглобено” от Лаенек чрез думите „stethos” (гърди), и „skopos” (проверявам). Въпреки неоспоримата полза от нововъведението на Лаенек, не всички лекари с готовност прегърнали идеята за новия диагностичен инструмент. Още повече, че в списание „New England Journal of Medicine” съобщението за появата на изобретението е публикувано едва две години след въвеждането му в употреба (през 1821 г.). най-късно до 1885 г., професор по медицина заяви: "Който има уши да слуша, нека ги използва и да не прибягва до стетоскоп." Закостенялостта на медицинското общество е достигнала до там, че дори  основателят на Американската сърдечна асоциация - Л. А. Конър (1866-1950), е носили със себе си копринена кърпичка, която поставял на гръдната кост, за да преслуша „с ушите си” своите пациенти.

Въпреки всички пречки, стетоскопът на Лаенек се е утвърдил в медицинската практика, превръщайки се в незаменим диагностичен уред. Медикът често е наричал шеговито изобретението си "цилиндъра". Той е завещал собствения си стетоскоп на своя племенник, наричайки го "най-голямото наследство на моя живот".

Впоследствие модерният бинаурален (за двете уши) стетоскоп е изобретен през 1851 г. от Артър Лиърд. Джордж Каман усъвършенствал дизайна на инструмента, стартирайки търговското производство на уреда през 1852 година.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/3/laennec-stethoscope#

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиНовиниФизиологияСпециалистиОрганизацииНаправления в медицинатаЛюбопитноЛеченияНормативни актовеКлинични пътеки