Начало История на медицината Принос към изследванията на полиомиелита и създаването на ваксина срещу заболяването – 1908 г.

Принос към изследванията на полиомиелита и създаването на ваксина срещу заболяването – 1908 г.

От 1908г.

Принос към изследванията на полиомиелита и създаването на ваксина срещу заболяването – 1908 г. - изображение

На срещата на Кралското и имперско общество на лекарите във Виена на 18 декември 1908 г. Ландщайнер съобщава, че е извършил успешно експериментално прехвърляне на полиомиелит на маймуни чрез инжектиране на хомогенизиран гръбначен мозък от 9-годишно момче, което починало 4 дни, след като постъпило в детското отделение на болницата Вилхеминен с диагноза детски паралич. Този фундаментален експеримент не получава полагащото му се внимание, но полага основите на превенцията на това заболяване. Въпреки че тогава причината за възникването на детския паралич все още не е известна и дори се е вярвало, че причинителите са "различни инфекции", презентацията на Ландщайнер не предизвиква никакви дискусии по въпроса. Четиридесет и пет години след това представяне е създадена първата ваксина срещу детски паралич, разработена от Солк, а тя става достъпна през 1945 г. През 1960 г. Сабин създава ваксина за перорален прием срещу заболяването.

Въпреки че инжектирането на гръбначен мозък на зайци, морски свинчета и мишки не предизвиква нито възникването на заболяването, нито хистологични промени в съответната нервна тъкан, две човекоподобни маймуни, използвани от Ландщайнер при експеримента му, развиват класически симптоми на детски паралич и една от тях дори умира.

Ландщайнер продължава със своите експерименти с инжектиране на гръбначен мозък от друго дете, починало по време на епидемията от детски паралич през 1908 г. При съвместната му работа с учени от Института Пастьор в Париж, Ландщайнер прави експериментална филтрация и инактивация на материал, съдържащ детски паралич, и чрез имунизационни изследвания полага основите на диагностичните процедури. Заедно с Константин Левадит и Илич Меншикоф от института Пастьор, австрийският учен е сред първите хора, които предоставят доказателства, че причинителят на детския паралич е с вирусен произход.

по статията работи: Величка Мартинова

Статията е част от историята на:

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1365-2141.2003.04295.x/full#b30

снимка: thefamouspeople.com

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниМикробиологияЛеченияСнимкиЛюбопитноВидеоСоциални грижи