Начало История на медицината Принос на д-р Лори Маклемър в превенцията на СПИН сред американските индианци в края на 20 век

Принос на д-р Лори Маклемър в превенцията на СПИН сред американските индианци в края на 20 век

От 1980г.

Принос на д-р Лори Маклемър в превенцията на СПИН сред американските индианци в края на 20 век - изображение

В известно свое интервю д-р Лори Маклемър казва: "Осъзнах, че искам да бъда лекар още на 16-годишна възраст. На 18 години ми беше казано много ясно, че една майка-тийнейджърка не може да постигне такива високи цели. Кариерният ми съветник ми каза, че след като завърша като отличник, който има честта да произнесе прощалното слово при завършване на випуска в "Haskell Indian Junior College" и завърша с отличие обучението си по биологията в "University of Kansas", ще имам шанс да кандидатствам в медицинското училище. Тъй като бях на 30 години по това време, не исках да чакам още една година. Кандидатствах и бях приета в пет медицински училища, и в крайна сметка, имах избор между две програми за стипендианти. Избрах университета "University of Missouri-Columbia".

Като тийнейджърка Лори Маклемър е на мнение, че няма да може да бъде лекар. Въпреки липсата на вяра в себе си, бъдещата лекарка получава подкрепа от академичните си съветници, които й помагат да преодолее предизвикателствата, свързани със семейството й, изграждането на кариера, завършването на подготовката й за медицинско обучение с отличие, за да получи стипендия за медицинско училище.

Лори Маклемър посещава университета в "University of Missouri-Columbia", където често бива игнорирана от колегите си медици (например, когато сяда на масата за обяд със свои съученици, те освобождават местата и заемат друга маса). На своето дипломиране д-р Маклемър е баба. Докато специализира, тя се възползва от възможностите, които й предоставя индианската общност (тя самата е с индиански произход), участвайки в дискусии, касаещи здравните проблеми на хората индианското население, живеещо в САЩ. Като практикуваща лекарка сред тази общност, д-р Маклемър получава наградата "Mead Johnson Award".

През 80-те години центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ получават данни само за двама индианци, болни от СПИН. По това време д-р Маклемър е първият медик, който създава културно базирана директория за американските индианци със СПИН. Тя организира редица събития за повишаване на осведомеността за заболяването СПИН (те са с много малко или никакво финансиране) и успява да достигне до американските студенти от стотици възрастови групи от сто различни племена. Някои от тях живеят в отдалечени райони на Аляска, а други - в Гранд Каньон. През 2002 г. центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ съобщават, че през юни 1998 г. са регистрирани 1848 индианци със СПИН, живеещи в САЩ.

От 2002 г. д-р Маклемър работи в болница "W. W. Hastings Hospital" в Талеква, Оклахома. Това е последната й година от петгодишният й ангажимент да практикува в "Indian Health Service". Въпреки края на програмата, лекарката се ангажира с обещанието да служи на своя народ.

Доктор Маклемър е с индиански произход и понастоящем работи в Консултативния съвет по въпросите за превенцията на СПИН, част от Асоциацията на американските лекари-индианци. Тя е част от борда на директорите в организацията "Becoming an Outdoor Woman" и "Tulsa Speech and Hearing", която помага на хората със слухови нарушения. Лекарката вярва: "че всеки американски индианец може да окаже огромно въздействие върху общественото здраве".

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимка:

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияСнимкиЛайфстайлНовиниЛюбопитноМикробиологияВидеоТестовеАлт. медицинаИнтервютаИзследванияНормативни актовеЗдравни проблемиОрганизацииЛеченияСоциални грижиБотаника