Начало История на медицината Принос на работата на д-р Симс в употребата на сребро в хирургията

Принос на работата на д-р Симс в употребата на сребро в хирургията

От 1852г.

Принос на работата на д-р Симс в употребата на сребро в хирургията - изображение

След 1800 г. сред обществото започнало да се наблюдава все схващането, че виното, водата, млякото и оцета се запазват чисти за по-дълго, когато се съхранява в сребърни съдове. Сребърният нитрат също често се използвал успешно при лечението на кожни язви, комбинирани фрактури и гнойни рани, много преди времето на Джоузеф Листър – бащата на асептиката.

Един от новаторските подходи, касаещ хирургическата употреба на среброто е представен от доктор Дж. Мариън Симс през далечната 1852 г.

Изображението показва как е изглеждал д-р Симс.

Симс посветил работата си на неприятен медицински проблем, при който по време на раждане, особено при робините, страдащи от рахит и тазови деформации, често се появявали везико-вагинални фистули. Тези млади, иначе клинично здрави жени, постепенно се превръщали в социални аутсайдери, вследствие на инконтиненцията, която се прогресивно се развивала след раждането.

Конкретното историческо време, в което Симс се е интересувал от проблема, е периодът, когато небезизвестният д-р Земелвайс успял да редуцира значително честотата на появата на следродилния сепсис, подобрявайки нивото на хигиената сред своите колеги (чрез измиването на ръцете). Друг „пробив” при лечението на немалко заболявания е откритието на Луи Пастьор, че бактериите са материалните причинители на много болести, а преди това, пред обществото бил представен успехът от употребата на антисептиците от Листър. Въпреки това, доктор Джоузеф Листър успял да предотврати появата на инфекции на хирургични рани и да докаже успеха си едва през 1867 година.

Доктор Симс, от своя страна, сигнал толкова далеч в грижата за здравето на робините, че уредил и поел разноските и болничния престой на тези жени. Малката болница, където се лекували те, била близо до дома на медика, за да може той да контролира лечението им. Лекарят се опитвал многократно да третира хирургически фистулите, ползвайки стандартните за историческата епоха конци от коприна, но тези негови опити винаги претърпявали пълен провал.

Убеден, че среброто има лечебни свойства, той помолил златар да създаде фини сребърни конци, с които медикът зашил раните на робините. Хирургическото лечение се оказало успешно още при първия опит на д-р Симс. Преди това, някои от жените били принудени да преживеят до около 12 операции с копринени конци, преди да се излекуват със сребърните конци.

Доктор Симс получил огромно признание и международна известност. Медикът започнал често да пътува из цяла Европа, за да се демонстрира успеха на неговата техника по неоспорим начин. След тези успехи лекарят обявил, че употребата на сребърните конци в хирургията е едно от най-големите медицински достижения през 1800 г. След това негово изказване били въведени в употреба различни видове хирургични конци със сребърно покритие, а популярността от приложението на благородния метал в хирургията ставала все по-осезаема.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.silveredgehealth.com/pdf/history.pdf

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияАлт. медицинаЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноЕ-тата в храните