Начало История на медицината Аргирия – тъмната страна на медицинската употреба на среброто

Аргирия – тъмната страна на медицинската употреба на среброто

От 1700г.

Аргирия – тъмната страна на медицинската употреба на среброто - изображение

Историята, разказваща за лечебната употреба на среброто свидетелства за немалко случаи, при които пациентите, лекувани продължително с благородния метал, изпитвали неприятен страничен физиологичен ефект. Той се нарича аргирия. Заболяването се характеризира с отлагането на сребро в кожата, както и в някои други органи и тъкани.

И така, поради нарастващата честа употреба на среброто при медицинските терапии, ръководителите на американската асоциация "American Silver Producers Association" У. Р. Хил и Д. М. Пилсбъри обединили усилията си, за да проучат честотата и последствията от аргирията. Те били решени да се убедят дали действително среброто има отношение към това заболяване, тъй като работата им била обвързана с благородния метал. Двамата американци се заели да проучват световната медицинска литература, посветена на историята на това заболяване. Те открили информация за общо 357 случая, регистрирани след 1939 година, а най-ранният от тях бил от 1700 година. Станало ясно, че всички сребърни съединения, влезли в контакт с човешкия организъм (изключение правели случаите когато те попадали в тялото при контакт с разранена кожа), можели да доведат до появата на аргирия, стига да действат в достатъчно продължителен период от време.

Станало ясно и друго - въпреки всичко, хроничната аргирия изглежда не причинявала определени патологични изменения в засегнатите органи и нямала важни физиологични последствия. Хил и Пилсбъри се информирали за различни случаи от клиничната практика, които сочели, че храносмилателната система вероятно е най-същественият "отдел" от човешкото тяло, отговорен за усвояването на среброто. Попаднало веднъж в организма, среброто можело да се отложи в повечето тъкани, сред които "попадат" нервната, мускулната и костната. При 239 от 357-те случая аргирията при пациентите е възникнала в резултат от приема на сребърни съединения, приемани по медицински показания. В останалите случаи появата на аргирията била свързана с професионалната насоченост на пациентите (например при хората, ангажирани в добива и рафинирането на сребро). В само 16 от 239-те случая, в които среброто било давано по медицински показания, употребата му е била по-краткотрайна от една година, а по-голямата част от пациентите с аргирия приемали среброто за много по-дълго време (около 20 години). Сребърният нитрат е отговорен за 49% от тези случаи. Общата доза сребро, необходима за причиняването на аргирия е приблизително 6 грама (или 0,9 грама метално сребро). При любопитен случай, единственият контакт на заболял от аргирия пациент бил, когато сребърните консумативи били използвани при операция на херния.
И така, Хил и Пилсбъри направили своя извод, важен за историята на лечебната употреба на среброто. Той бил насочен към пациентите, лекуващи се с благородния метал, съветвайки ги да внимават с употребата на благороднияметал.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.silveredgehealth.com/pdf/history.pdf

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияАлт. медицинаЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноЕ-тата в храните