Начало История на медицината Програма на фондация "Рокфелер" и въвеждане на термина молекулярна биология

Програма на фондация "Рокфелер" и въвеждане на термина молекулярна биология

От 1938г.

Програма на фондация "Рокфелер" и въвеждане на термина молекулярна биология - изображение

Основната програма на фондация "Рокфелер" е насочена към фундаменталните биологически и към приложението в тези науки на различни физични методи на изследване.

На Уорън Уейвър дължим термина молекулярна биология, съдържащ се в написан през 1938 година доклад. Този термин отразява новия подход към биологичните проблеми - с помощта на физични и химични методи. Така у. Уейвър може да счита за баща на молекулярната биология, въпреки че определението му не съответства на онова, което бихме й дали днес.

Може ли "количествено" да се оцени помощта на Рокфелеровата фондация. За годините от 1932 до 1959 година, тя е около 25 милиона долара. Част от тази значителна сума е разпределена под формата на стипендии за млади или утвърдени учени. Друга част е била предоставена на точно определени изследователски проекти.

Присъждането на ограничени средства и техният контрол е нещо ново в политиката на Рокфелеровата фондация: преди това тя е давала големи суми на известни организации, които самостоятелно са  разпределяли и контролирали използваните средства. Отпускането на ограничени средства за конкретни проекти насърчава по-скоро закупуването на нова апаратура, отколкото създаването на нови изследователски групи.

Може да се отбележи, че истинската молекулярна биология е възникнала благодарение на Рокфелеровата фондация чрез тясното сътрудничество между биолози, биохимици, генетици и физици. Тази дълга полемика изяснява истинската роля на фондацията. Могат да се направят няколко извода.

Политиката за отпускане на финансови средства от Рокфелеровата фондация, предназначени преди всичко за лаборатории по физика и химия, желаещи да провеждат изследвания в биологията, както и за закупуване на необходимите материали за биологичните лаборатории, за изучаване с физични методи на живите същества, е без съмнение в рамките на материалистичната, редукционистката философия.

Съществена роля в по-нататъшното развитие на молекулярната биология. Научното преориентиране на учени като Лайън Полинг към биологията до голяма степен провокира фондацията "Рокфелер" да отпусне значителна сума: в разстояние на 20 години лабораторията на Полинг получава около 1 милион долара.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Мишел Моранж, "История на молекулярната биология"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНаправления в медицинатаЛайфстайлЛичностиОткритияГеографияСнимкиНовиниЛюбопитноПсихологияОрганизацииПроизводителиСоциални грижиСпортНормативни актовеАлт. медицинаРецептиТестовеВидеоКомпании и организации