Начало История на медицината Проучване на лечебната фармацевтична флора на Сибир от 1702 година

Проучване на лечебната фармацевтична флора на Сибир от 1702 година

От 15.1702г.

Проучване на лечебната фармацевтична флора на Сибир от 1702 година  - изображение

Наред с доставките на билки, добивани от фармацевтичните градини, Петър I имал желание да се проведат изследвания, посветени на диворастящата лекарствена флора. За тази цел била организирана експедиция за изучаване на растенията в различните региони на Русия.

На 15-ти февруари 1702 година Петър I издал указ, в който предложил да започнат да се използват лечебни растения от Сибир. Добитите в Сибир корени, кори, билки, цветове и мускус щели да се изпращат към имперските аптеки без отбелязани цени. Така бил въведен монополът върху търговията с някои билки, сред които е и сибирският ревен.

През 1718 Петър I изпратил специална експедиция в Сибир, която имала за цел да проучи лекарствената флората в тази негостоприемна част на Русия. Указът на царя от 1721 повдигнал въпроса за изследванията на лечебните растения във всички части на Русия, като се целяло някои от тях да се насочат към външния фармацевтичен пазар. През същата година Петър I издал указ за създаването на частни аптеки в Санкт Петербург и някои други провинциални области.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://bibliofond.ru/view.aspx?id=513303#1

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияСнимкиЛайфстайлГеографияЛичностиОткритияАнкетиНовиниЗдравни съветиСпортЛюбопитноАлт. медицинаТестовеРецептиАптекиДиетиПроизводителиЛеченияЗаведенияВидеоКомпании и организацииСпециалистиНормативни актовеОрганизацииБотаника