Начало История на медицината Първите стюардеси в света трябвало да бъдат квалифицирани медицински сестри

Първите стюардеси в света трябвало да бъдат квалифицирани медицински сестри

От 1912г. до 1940г.

Първите стюардеси в света трябвало да бъдат квалифицирани медицински сестри - изображение

Ролята на стюардесите в самолетите е подобна на стюардите на корабите, влаковете и автобусите, но е свързана с повече пряко взаимодействие с пътниците, заради ограниченото пространство на въздухоплавателното превозно средство и фактът, че то се намира във въздуха. Освен това задълженията на стюардесите са свързани до голяма степен с безопасността на хората по време на полета. Поради тази причина не е толкова изненадващ фактът, че първите асистентки на борда на самолетите е трябвало да бъдат и обучени медицински сестри.

Хайнрих Кубис е първата в света стюардеса, която започва работа през 1912 г. Произходът на думата „стюардеса“ е свързан с поста „главен стюард“, присъстващ в йерархията и терминологията на мореплавателните съдове. Домакин и главен стюард са термини, с които обикновено се означава една и съща длъжност на корабите.

Думите са наследство от международната британска терминология в морското дело, която датира от XIV в., както и от терминологията на цивилната търговска флота на САЩ, която по-късно е пренесена и в американската авиация.

Стюардеса
Американска стюардеса от 1950 г.

През 20-те години на XX в. Имперските авиолинии на Обединеното кралство разполагат с „бордови момчета“ или „стюарди“. В САЩ Авиолиниите Стаут са първите, които назначават стюарди през 1926 г., като те обслужват самолетите Ford Trimotor по линията Детройт – Гранд Рапидс, Мичигън. Западните авиолинии (1928 г.) и Пан Ам (1929 г.) са първите американски превозвачи, които наемат стюарди за сервиране на храна на пътниците.

Първият стюард от женски пол е 25-годишната медицинска сестра на име Елън Чърч. Тя е наета от Юнайтид Еърлайнс през 1930 г., като тя е и първата сестра на борда на самолет. Други авиолинии бързо последват примера на Юнайтид Еърлайнс и наемат сестри като асистенти, като ги наричат „стюардеси“ или „въздушни хостеси“.

През 30-те години на миналия век в САЩ това е една от малкото професии, достъпни за жени. Като добавим и турбулентността на периода – Голямата депресия – за ограничен брой работни позиции кандидатстват хиляди представителки на нежния пол и изискването да имат медицинско образование отсява голяма част от тях. За 43 места, предлагани от Трансконтиненталните западни авиолинии, през декември 1935 г. подават молби 2 000 дами.

Стюардеса
Нели Дийнър, първата стюардеса в Европа, 1934 г.

Жените бързо заменят мъжете в тази професия и до 1936 г. те напълно са завзели ролята на стюардеси. Те се подбират не само въз основа на своите знания, но и на личните си качества. Стюардесите трябва да отговарят на строги изисквания като тегло (45 до 53 кг), височина (между 152 до 1.62 м), възраст (от 20 до 26 години). Освен това миньончетата трябва да преминават през медицински преглед 4 пъти годишно, за да са в цветущо здраве.

В САЩ също така има изискване момичетата да не са женени и биват уволнявани при сключване на брак. Изискването да са квалифицирани медицински сестри постепенно отпада и напълно изчезва по време на Втората световна война, когато много от тях постъпват в армията и отиват да спасяват животи на фронта.

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: https://www.thevintagenews.com/2016/09/11/first-flight-attendants-registered-nurses-requirement-disappeared-many-nurses-left-enlist-wwii/ 

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛайфстайлЛюбопитноИсторияНовиниСнимки