Начало История на медицината Развитие на "Абот Лабораторис" до 80-те години на 20-ти век

Развитие на "Абот Лабораторис" до 80-те години на 20-ти век

От 1977г.

Развитие на "Абот Лабораторис" до 80-те години на 20-ти век  - изображение

В началото на 70-те години на миналия век американската компания "Абот Лабораторис" все още се съвземала от неуспехите от изминалото десетилетие. В бъдещето "завръщане" на бранда щял да участва дейно неговият нов мениджър – Робърт Скоелхорн, който бил, така да се каже "ветеран" в химическата индустрия. Работата му като вицепрезидент на отдела за продукти, предназначени за болничните заведения, довела до значително увеличаване на приходите в конкретното направление. Скоелхорн коректно предсказал, че новата печеливша тенденция в здравеопазването щяла да се търси в рентабилния анализ и лечение. По-късно, предприемчивият мъж бил повишен в президент и в главен оперативен директор на фирмата. Междувременно, през 1977-ма, в партньорство с японския гигант "Такеда", "Abbott" поставила основите на фармацевтичната организация TAP "Pharmaceuticals", специализирана в производството на нови лекарствени формули.  

До края на 70-те компанията регистрирала годишен ръст на продажбите от 15,5% и скорост на растеж на печалбите от 16,5%. Според финансовите анализатори, причините за този напредък трябвало да се търсят в повишаването на продуктивността, намаляването на разходите, навлизането на чужди пазари, както и в засиленото производство на специални храни и лекарства за употреба в болничните заведения. Нещо повече, през 1979-та компанията въвела на американския пазар три нови медикамента  – антиконвулсанта "Depakene", успокоителното "Tranxene" и "Abbokinase", употребяван срещу запушване на кръвоносните съдове в белите дробове. Разработването на изброените било пряко следствие от увеличаването на инвестициите на "Abbott" в научноизследователска и развойна дейност в средата на 70-те години на миналия век.

Използвайки познанията си, свързани с производството на разтвори за интравенозно приложение, на витамини и на храни за кърмачета, специалистите на бранда създали цялостна програма за хранителна терапия за ускоряване на процеса по възстановяване на пациентите в болниците. С този ход се целяло понижаване на разходите за медицинско обслужване и грижи. През 80-те години на века, взимайки предвид факта, че повече от 65% от лекуващите се в здравните институции се оплаквали от липса на ценни нутриенти в хранителния си режим, "Abbott" реализирала голям фурор в маркетинговото представяне на въпросната програма. Този успех бил повторен и по отношение и на продуктовата й линия за диагностично оборудване. През 1982-ра в асортименотвата листа на фирмата били включени още седем нови лекарства, а чуждите операции останали топ приоритет за управителите й. Към разглеждания етап тя вече имала 75 чуждестранни дружества в повече от 30 страни. Въвеждането на продукта "Murine", предназначен в грижата за очите, както и на противопърхотния шампоан "Selsun Blue", допринесло за разширяването на потребителската продуктова линия и гарантирало известна стабилност на печалбите в случай на спад в някоя от другите пазари на компанията.

Едновременно с това, Скоелхорн изиграл важна роля в поставянето на сериозен акцент върху производството на медицинско оборудване за диагностика и по-специално – на т. нар. кръвни анализатори. Въпросните устройства били използвани за засичане на "регламентирани" и "нерегламентирани" вещества в кръвта. През 1895-та организацията разработила първия подобен диагностичен тест за установяване на синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН), както и на хепатит. През 1987-ма, на лекарствената арена "Abbott" осъществила въвеждането на новия медикамент "Hytrin" срещу хипертония.

Управлението на Робърт Скоелхорн през 80-те години довело до съществено разрастване и напредък за бранда. Все пак, заради агресивния си стил на управление, той бил принуден да напусне и впоследствие бил сменен от още един предприемчив мъж - Дуейн Бърнам. А през следващото няколко десетилетия напредъкът на компанията щял да продължи.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.fundinguniverse.com/company-histories/abbott-laboratories-history/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История