Начало История на медицината Развитие на "Абот Лаобораторис" до 2000 година

Развитие на "Абот Лаобораторис" до 2000 година

От 1998г.

Развитие на "Абот Лаобораторис" до 2000 година - изображение

В началото на 1999-та за изпълнителен директор на фармацевтичния гигант "Абот Лабораторис " бил избран Майлс Уайт. Същият вече имал опит в компанията, ала изявяващ се в друго амплоа – като вицепрезидент на диагностичния отдел. По-късно през същата година предприемчивият мъж бил избран и за председател на борда на директорите. Междувременно, в преходния период, свързан с предаването на лидерството, през 1998-ма за сумата от 234 милиона долара "Abbott" придобила големия производител на диагностични продукти "Murex Technologies Corporation".

В края 1999-та стремежите на организацията за експанзия изглеждали още по-категорични. През юни управителите на фирмата обявили, че замислят търговски съюз с "ALZA Corporation" – водещ разработчик на иновативни технологии за производство на лекарства. Федералната комисия по търговията (FDA) обаче заявила своите антитръстови опасения срещу осъществяването на въпросното обединение и, въпреки опитите на двете компании да постигнат някакъв разумен консенсус с институцията, амбициозното обединение така и не се състояло. Като друг възможен фактор за провала на съответната сделка можело да се приеме и наблюдаваният спад на акциите на "Абот Лабораторис". Той пък бил логично следствие от сключено през ноември споразумение, по силата на което "Abbott" трябвало да изтегли от американския пазар 125 от медико-диагностичните си тестове и да плати на правителството санкция от 100 милиона долара. Цялата работа била там, че още от 1993-та FDA отправяла предупреждения към управителите на бранда във връзка със сериозни пропуски в качеството на контрол на въпросните тестове. Плащането на глобата и изтеглянето им от пазара приключили казуса веднъж завинаги. Федералната комисия по търговията отправила същите обвинения и към още един лекарствен агент на компанията "Abbokinase" за третиране на тромби. Лекарството било спряно от производство в началото на 1999 година.

Междувременно, "Абот" успяла да осъществи две малки придобивания през 1999-та. Фирмата присвоила "Perclose, Inc. " - производител на медицински конци, употребяване в затварянето на артерии по време на ангиопластика. През същата година компанията платила на небезизвестната "Glaxo Wellcome" 217 милиона долара, за да се сдобие с патента върху пет нейни медикамента, използвани в анестезията. През януари 2000-та "Abbott" продала бизнеса си със земеделски продукти на "Sumitomo Chemical Co., Ltd" и за първи път от десетилетия насам се превърнала в изцяло заета в здравеопазването фирма. До април на същата година стартирало и производството на "Biaxin XL" – нова формула (за еднократен дневен прием) на хитовия антибиотик на компанията "Biaxin". През септември 2000 година FDA одобрила "Kaletra" – второ поколение медикаменти срещу СПИН, разработен от научния екип на организацията. Лекарството имало потенциал да изпревари по продажби топ продукта на конкурента "Пфайзер" - "Viracept" , тъй като се характеризирало с по-малко странични ефекти. Оказало се и, че пациентите не развиват резистентност към препарата, за разлика от много други подобни агенти, включително и "Viracept".

През декември 2000-та "Абот Лабораторис" постигнала споразумение за придобиване на германското подразделение на химичния гигант "BASF AG" - "Knoll Pharmaceutical Co".

Ето така, на "ръба" на новото хилядолетие, американската компания дала сигурни заявки за налагането си на световния лекарствен пазар.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.fundinguniverse.com/company-histories/abbott-laboratories-history/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История