Начало История на медицината Развитие на Американската медицинска асоциация през 50-те и 60-те години на ХХ век

Развитие на Американската медицинска асоциация през 50-те и 60-те години на ХХ век

От 1950г.

Развитие на Американската медицинска асоциация през 50-те и 60-те години на ХХ век - изображение

По време и след Втората световна война служителите в Американската медицинска асоциация продължават да популяризират въпроси, свързани с общественото здраве - например флуорирането на питейната вода и ограничаването на шофирането в нетрезво състояние. Организацията работи и по утвърждаването на стандартите за медицинското образование. През 40-те години на ХХ век асоциацията създава нов комитет, който да признава (акредитира) програмите по присъждането на научни и образователни медицински степени в Съединените щати. През 1950 г. Съветът по здравно образование на организацията публикува и списък с чуждестранните медицински училища, които отговарят на неговите стандарти.

В същото време Американската медицинска асоциация продължава да лобира във Вашингтон срещу методите на националното здравно осигуряване. През 1948 г. президентът Труман отново повдига въпроса за задължителното национално здравно осигуряване, но организацията бързо се противопоставя.

Асоциацията започва да събира такси от своите членове за първи път през 1949 г., което й дава готови финансови средства, използвани за публичните й изяви. През 50-те години организацията харчи милиони долари за различни кампании. Целта й е да повлияе на общественото мнение срещу националното медицинско осигуряване. Тази борба се ожесточава през 60-те години, когато Джон Кенеди става президент. Той обещава да осигури здравно осигуряване за хората в зряла възраст. Неговата програма става известна като „Medicare”. Американската медицинска асоциация влага много усилия, за да противодейства на „Medicare”. Организацията твърди, че 180 000 лекари, който членуват в нея, раздават на свои пациенти плакати и брошури. Тези материали информират болните, че лекуващите ги медици, са  против програмата на Кенеди.

През 1961 г. Американската медицинска асоциация започва непряко да финансира предизборните кампании на политиците, тъй като тя е организация с нестопанска цел. Така се създава организация, наречена „Комитет за медицински политически действия на САЩ” („AMPAC”), който финансира определени нейни политически кандидати. „AMPAC” има огромни ресурси от самото си начало. И днес тя все още е една от най-богатите политически организации.

Американската медицинска асоциация реализира приходи от годишните вноски на своите членове и чрез продажбата на реклами в своите публикации. Постъпленията й от реклама нарастват през 60-те години на ХХ век, достигайки своя връх през 1967 г. След тази година печалбите й падат рязко, защото Американската администрация по храните и лекарствата приема нови регламенти, забавящи процеса на одобрение и пускане на пазара на нови лекарства. Така фармацевтичните компании намаляват своите рекламни бюджети, а Американската медицинска асоциация констатира, че доходите й се свиват. Организацията повишава вноските си за членство през 1967 г. Инфлацията и липсата на приходи от реклама влошават сериозно финансовото положение на асоциацията в края на 60-те години и началото на 70-те години на ХХ век.

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: http://www.fundinguniverse.com/company-histories/american-medical-association-history/


КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История