Начало История на медицината Създаване на Американската медицинска асоциация

Създаване на Американската медицинска асоциация

От 1847г.

Създаване на Американската медицинска асоциация - изображение

Американската медицинска асоциация е основана от група лекари през 1847 г. Допреди това събитие те членуват в различни местни и държавни медицински организации. Те са загрижени, че медицинското образование в Америка не е регламентирано на национално ниво. Висшите училища нямат достатъчно последователни образователни стандарти за знанията, които студентите трябва да усвоят, за да са успешни специалисти.

Учебни заведения, които наричат себе си "медицински", често работят по програми, които се отклоняват от темите на традиционната медицина. Американската медицинска асоциация се противопоставя на терапевтичните методи на практики като хомеопатията (основана от немски лекар, който предписва тинктури от билки и минерали, толкова разредени, че на практика, те са биологично неактивни). Представителите на сдружението са традиционни лекари. Организацията им се опитва да очертае граници в образователната система, според които в медицинските училища, не трябва да се преподават алтернативни практики на изцеление.

Американската медицинска асоциация призовава институциите да подобрят и цялостния си стандарт на обучение. Дори лекарите, завършили в реномирани висши учебни заведения като "Харвард" и "Йейл", се оказват слабо подготвени. В миналото всички, които могат да покрият образователните си такси, успяват да завършват. Освен с тази порочна практика, организацията се бори и с разпространението на т.нар. "бабешки" лекарства със съмнително действие и безопасност. Те са широко достъпни до момента, в който на пазара се появяват модерните фармацевтично приготвени медикаменти.  До края на 1849 г. Американската медицинска асоциация създава Комисията за образоване на обществеността, разискваща какви са опасностите от бабешките лекове.  Тя се стреми и да наложи нови стандарти на поднасяне на информацията в медицинските списания. Това е необходимо, защото много американски "научни" издания от 19-ти век процъфтяват. Малко от тях дават гаранция за качеството на съдържанието, което се публикува.

През 1882 г. медицинската асоциация основава свое собствено списание – "Journal of the American Medical Association" ("JAMA"). Седмичното печатно издание популяризира вижданията на организацията и създава високи журналистически стандарти. Доктор Нейтън Дейвис, един от основателите на медицинската асоциация, е първият редактор на списанието. Седмичникът се издава от фирма в Чикаго. Постепенно този град става национално представителство на организацията.

В началото на историческото си развитие Американската медицинска асоциация е една от многото свободно организирани местни обществени групи. През 1901 г. усилията й да повлияе на националната медицинска политика се провалят. Това кара групата да се реорганизира. Асоциацията създава нова структура в края на същата година. Статутът й става национален. Решенията се вземат от специално избран орган, наречен "House of Delegates" ("Камара на делегатите"). През 1902 г. Чикаго става официален щаб на институцията. Днес Американската медицинска асоциация е нестопанска организация, която работи навсякъде в Съединените щати.

След реорганизацията си тя удвоява усилията си за усъвършенстване на стандартите на медицинско образование. През 1906 г. сдружението издава първия си справочник на медицинските училища. В него има и част, посветена на информация за дипломиралите се през тази година медици.

Американската медицинска асоциация започва бързо да се разраства. До края на 1906 г. в нея членуват 50 000 души от цялата страна. Асоциацията не спира да се бори с медицинските измами и шарлатанството. Заема се и с издаването на още списания. Това са "Archives of Neurology and Psychiatry" през 1919 г. и "Archives of Surgery" през 1920 г., а развитието й продължава.

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: http://www.fundinguniverse.com/company-histories/american-medical-association-history/

Снимка: https://www.ama-assn.org/

http://drfarrahcancercenter.com/ama-american-medical-association/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История