Начало История на медицината Развитие на европейската фармация до 1140 година

Развитие на европейската фармация до 1140 година

От 1140г.

Развитие на европейската фармация до 1140 година - изображение

От IX до XV век европейската алхимия можела да се похвали с редица изследователи, които са оставили отпечатък върху историята на средновековната фармация. Сред тях са имената на Арналдо де Виланова (той е автор на произведението "Отрови") и Алберт Велики, който е написал трактата "За металите и минералите". Като цяло, обаче, средновековната европейска алхимия можела да се похвали единствено със своето схоластично мислене.

Нарастващата сложност на технологичните методи за получаването на лекарства и увеличаването на броя на известните на човечеството медикаменти са допринесли за появата на първите независими аптеки. Така възникнала и професията на фармацевтите. През XII-XIII век в редица европейски страни с кралски укази били разделени функциите на лекарите и фармацевтите.

Впоследствие през XIII век в Европа се легализирала процедурата за получаване на фармацевтично образование. Така например, през XIII век, за да получат студентите фармацевтичното си образование във Франция, е било необходимо да учат 4 години. За това време французите можели да станат чираци в аптеките, а след това било необходимо да работят по професията си в продължение на 10 години. Така те ставали помощник-фармацевти. Едва след това те имали право да се явят на изпит и да извоюват "титлата" фармацевт.

Историята на фармацията свидетелства, че аптеките били притежавани и управлявани от частни лица, но тяхната дейност се регулирала от съответните кралски укази. Първите аптеки в Европа отворили врати около XI-XII век в Салерно, Толедо и други градове.

От най-голям интерес за историята на фармацията бил периодът на известното Салернско медицинско училище, което още от XI век е било лидер в обучението на лекарите и фармацевтите на Европа. През 1140 година благодарение на това учебно заведение била разработена първата европейска фармакопея, носеща заглавието „Антидотарий”. В нея за пръв път била въведена в употреба мерната единица за тегло гран, равняваща се приблизително на масата на 1 житно зрънце.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://avinpharma.ru/istoriya-farmacii/farmaciya-v-epoxu-feodalizma.html#more-811

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияГеографияЛайфстайлОткритияЛичностиСнимкиОрганизацииАнкетиНовиниЗдравни съветиСпортЛюбопитноАлт. медицинаТестовеРецептиВидеоКомпании и организацииСпециалистиПроизводителиАптекиНормативни актовеБотаника