Начало История на медицината Развитие на руската фармация до 1802 година

Развитие на руската фармация до 1802 година

От 1802г.

Развитие на руската фармация до 1802 година - изображение

През ХIХ век в Русия са стартирали проучвания, посветени на лекарствената флора. Част от придобитото знание е публикувано в трудовете на Н. Щеглов, И. Двигубски, А. П. Нелюбин, И. Г. Кашински. През ХIХ век. започнало и провеждането на задълбочени изследвания в областта на органичната химия, като изследователи акцинтирали усилията си в синтеза на нови лекарствени вещества. Един от най-забележителните химици и учители, живели по това време е А. Воскресенски. Той е автор на обширен доклад, описващ свойствата на алкалоидите. Значителен принос за развитието на химическата наука имали руските фармацевти К.С. Киргоф, К.К. Клаус, Ф.И. Гизе и специалистът по органична химия A. Вишнеградски.

Описвайки развитието на фармацията в Русия от началото на ХIХ век, министърът на вътрешните работи В. Кочубей (1768-1834) посочил, че "свободните, частни аптеки са все още много малко в Русия, а, с изключение на столицата, в по-голямата част от провинцията, те са не повече от една-две". Аптеки били откривани най-вече в Санкт Петербург и Москва, а след това в провинциалните градове, а едва в края на първата половина на ХIХ век започнали да се появяват и селските аптеки. Независимо от това, в началото на века в градове като Москва, Киев, Новоросийск, Оренбург, Тифлис, Иркутск, Херсон и Пятигорск са създадени така наречените „запасни” аптеки. Те служили не толкова за производството на медикаменти, колкото като складови помещения за съхранение на медицинските продукти и медикаменти. Създаването на такива аптеки целяло да се съсредоточи на едно място запасът от лекарства, от където по-лесно да бъдат снабдявани държавните аптеки.

През 1802 Русия, следвайки примера на Франция е взела решението да създаде Министерство на здравеопазването. Медицинската колегия, под чиято опека била и фармацията до преди този момент се е подчинявала на Министерството на вътрешните работи. То, от своя страна следяло единствено да се спазват утвърдените изисквания за лекарствата, да се извършва редовно тестуване на качеството им, да се контролира тяхната продажба. Специална комисия се грижела за устройството на държавните аптеки, членовете й се занимавали с назначението и уволнението на фармацевтите, давала разрешенията за откриването на нови държавни аптечни обекти, фармацевтични и ботанически градини. Медицинската колегия преработвала списъка с одобрените лекарства: включвала нововъведените, отстранявала безполезните, заменяла чуждестранните лекарства с руски и определяла цените на медикаментите.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://bibliofond.ru/view.aspx?id=513303

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияНаправления в медицинатаИсторияЛайфстайлЛичностиОткритияСнимкиОрганизацииСпециалистиАнкетиНовиниПсихологияСпортЗдравни съветиЛюбопитноТестовеАлт. медицинаСоциални грижиФизиологияРецептиВидеоКомпании и организацииАптекиПроизводителиНормативни актовеБотаника