Начало История на медицината Развитие на "Watson Pharmaceuticals Inc" до 1995 година

Развитие на "Watson Pharmaceuticals Inc" до 1995 година

От 1995г.

Развитие на "Watson Pharmaceuticals Inc" до 1995 година - изображение

Дванадесетте месеца от 1994 година се оказали изключително успешни за развитието на фармацевтичната компания "Watson Pharmaceuticals Inc". В този период на пазара дружеството пуснало множество нови лекарства, които му донесли приходи от около 87 милиона долара. Компанията съумяла да повтори тези си печалби в началото и на 1995 г., освен това, тя се сляла с компанията "Circa Pharmaceuticals", която също се занимавала с производството на генерични медикаменти.

Преди тази рискована стъпка от страна на "Watson Pharmaceuticals Inc", "Circa Pharmaceuticals" се е "подвизавала" с името "Bolar Pharmaceutical Co.", но реномето й било опозорено от грандиозен скандал с измами, които били неумело прикрити чрез подкупи. Така, през далечната 1989 г. американската администрация по храните и лекарствата направила съобщение пред обществеността, че няколко от служителите, назначени на ръководни позиции в "Bolar Pharmaceutical Co.", са приемали нееднократно немалки подкупи от различни производители на генерични лекарства. За щастие, "Уотсън" не били замесени в нелицеприятния скандал.

В крайна сметка, "Болар" загубили почти всички свои одобрения от администрацията за производството на лекарства и била глобена с 10 милиона долара (в този период това било най-голямото финансово наказание, налагано някога срещу компания, произвеждаща генерични медикаменти). Освен това, служителите на "Болар", които приемали подкупи, били наказани с лишаване от свобода. Така, в края на 1995 година промяната на името на "Bolar Pharmaceutical Co." в "Circa Pharmaceuticals”, се оказала  и предпоставка за нейното "ново" начало.

Собственикът на компания "Watson Pharmaceuticals Inc", Алън Чао видял прекрасна възможност в закупуването на дружеството, което освен всичко, било и на разумна цена. С тази си покупка (на стойност около 600 млн. долара), "Уотсън" добавили немалко лекарства и свързаните с тях патентни продукти.  

И така, плановете за съвместната работа на двете компании целяла създаването на глобална фармацевтична компания, предлагаща разнообразие от продукти (както генерични, така и патентни) и услуги. След финализирането на сделката по придобиването на "Circa Pharmaceuticals", продуктовата линия на "Watson Pharmaceuticals Inc" нараснала, достигайки до над 80 различни лекарства, включващи вариации на 30 основни фармацевтични продукти. Продажбите за 1995 година нарастнали до внушителните 153 милиона долара, като зад тази сума "стояли" както сливането, така и значителният ръст на приходите от продажбите на новите и утвърдените продукти на компанията.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.fundinguniverse.com/company-histories/watson-pharmaceuticals-inc-history/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История