Начало История на медицината Разновидности на лауданума

Разновидности на лауданума

От 1870г.

Разновидности на лауданума - изображение

Съществуват няколко разновидности на лауданума. Историци на медицината са описали лауданума на Парацелз, лауданума Сиденхайм (известен също като „tinctura opii crocata”), бензоен лауданум (tinctura opii benzoica), и деодоризирана тинктура от опиум. В зависимост от вида, древните фармацевти добавят различни количества активни съставки (например шафран, захар, евгенол). Това действие  неизбежно постига изменение в неговите ефекти (степен на седация, или намаляване на кашлицата).

Вероятно няма единни референтни стойности, които да са утвърдени за всички фармацевтични вариации на лауданума. Този медикамент е използван през различни векове, а под една или друга форма, на лекарството са разчитали много култури. Сред причините за това е и фактът, че в допълнение към официалните варианти, описани във фармакопеите, аптекарите и производителите на лекарства имали възможността свободно да променят рецептите. Алкохолното съдържание на лауданума варира значително. Върху етикетите на бутилки лауданум, датиращи 1871 година е посочено, че то може да достигне до 48%. Съвременните разтвори на лауданум съдържат около 18% алкохол.

Четирите разновидности на лауданум, изброени по-горе, са използвани в САЩ до края на 19 век. Първата, отбелязана в публикация от 1870 година казва, че: "Най-добрият турски лауданум се приготвя от една унция опиум, залят с 1 джил вряща вода. След това сместа се разбърква в купа или хаванче до пълното разтваряне на опиума. Получената смес се изсипва в бутилка, към която се прибавя половин пинта 70% алкохол. Лауданумът се разклаща енергично и след 24 часа е готов за употреба. Дозата за възрастни е от 10 до 30 капки в зависимост от силата на болката на пациента. Тридесет капки от този лауданум са бъдат равни на едно зърно на опиум. Останалите три рецепти са от 1890.

Лауданум на Сиденхайм

Смесват се 2 унции опиум и една унция шафран. Към тях се добавя по един драм стрити карамфил и канела. Към тази смес се прибавя 1 пинта подсилено шери. Непрецеденият лауданум престоява за 15 дни, а след това се прецежда. Двадесет капки от него се равняват на 1 зърно опиум.  

Лауданум Русо

Разтварят се 12 унции бял мед в 3 паунда топла вода. Когато започне ферментация се добавя разтвор на 4 унции опиум в 12 унции вода. Сместа трябва да престои 1 месец на температура от 86 °F. След се прецежда, филтрува и сгъстява, за да може разтворът да стане 10 унции. Накрая течността трябва да се прецеди, а към нея да се добавят 4½ унции алкохол. Седем капки от препарата съдържат около 1 зърно опиум.

Тинктура от опиум

Накисват се 2½ унции опиум в 1 пинта вода в продължение на 3 дни, като сместа често се разбърква. Добавя се 1 пинта алкохол, а сместа престоява в продължение на 3 дни. Двете пинти тинктура се прецеждат, смесвайки се с разреден алкохол в перколатор.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Laudanum

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияСнимкиНаправления в медицинатаГеографияЛюбопитноНовиниНормативни актовеЛеченияОрганизацииАлтернативна медицинаЛичностиЛайфстайлПсихологияМедицински изследванияАнкетиЗдравни съветиБотаникаСпортПроизводителиАптекиРецептиКлинични пътекиСоциални грижиСпециалистиКомпании и организацииЗаведенияТестовеОбразование