Начало История на медицината Разработване на първите ваксини срещу коремен тиф

Разработване на първите ваксини срещу коремен тиф

От 1896г.

Разработване на първите ваксини срещу коремен тиф  - изображение

През 90-те години на 19-ти век няколко различни учени по едно също време били "изкушени" от идеята да открият ефикасно средство за превенция срещу коремен тиф. През 1896г. в Германия Ричард Пфайфър и Вилхем Кол провели опит, при който установили, че ваксинирането с "умъртвена" Salmonella typhi бактерия помага на организма да изгради траен имунитет срещу заболяването. Няколко месеца по-късно пък, през 1897г., британецът Алмро Райт публикувал статия в английската преса, в която съобщил, че е провел сходни с тези на Пфайфър и Кол експерименти.

Според американския медик Фредерик Ръсел, откритието на подходящ препарат за предпазване от коремен тиф в крайна сметка трябвало да се припише окончателно на германците, тъй като техните изследвания били проведени по-рано. Самият Ръсел, вдъхновен от постиженията на немските си колеги, през 1909г. разработил първата американска ваксина срещу коремен тиф.

През 1899г. британската армия използвала ранна версия на въпросната противотифна ваксина по време на Втората англо-бурска война, водена в региона на южна Африка. Именно тогава били имунизирани близо 15,000 войници. Статистиката посочва, че на всеки 1,000 човека били регистрирани само 11 болни. Не е случайно, че от този период нататък ваксинирането срещу коремен тиф щяло да се превърне във важна и често – в задължителна, част от военния живот не само на Англия, но и на много други страни по света. В условията на лоша хигиена и много ранени, то се превърнало в сигурна гаранция за поддържане на ниска заболеваемост.  

Огромната роля, която изиграла животоспасяващата субстанция, щяла да стане особено очевидна по време на Първата световна война. Само 15 години по-рано, в началото на Испано-американската война в тренировъчните военни лагери починали 1,590 души, покосени от инфекцията – за сравнение, на бойното поле загинали само 280. На фона на това, статистиката показва, че при активното използване на ваксината по време на Първата световна война от 4, 000, 000 американски войници само 227 били регистрирани с коремен тиф.

През следващите години противотифната ваксина щяла допълнително да бъде усъвършенствана, а с подобряването на условията на живот, заболяването щяло да бъде ограничено до единични случаи.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.historyofvaccines.org/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниХранене при...ЛюбопитноАлт. медицинаЛеченияЗдравни съветиСоциални грижиБотаникаЛайфстайлПсихологияСнимкиСпортАнкетиВидеоТестовеФизиологияМикробиологияОрганизацииДиетиСпециалистиНормативни актове