Начало История на медицината Ранни сведения за съществуването на болестта рак

Ранни сведения за съществуването на болестта рак

От -3000г.

Ранни сведения за съществуването на болестта рак  - изображение

Знаехте ли, че най-ранните свидетелства за болни от рак датират още около 1500-3000 години пр. Хр. Такива данни, например, могат да бъдат намерени в прочутия папирус Едуин Смит, който е част от древна египетска книга, посветена на медицината и хирургията.

В старинния документ присъства описание на осем случая на рак на гърдата. Става ясно, че в онова далечно време специалистите използвали специален медицински инструмент, с който обгаряли засегнатата област. Но това било единственото, което египетските медици можели да направят за своите пациенти. Авторите на Едуин Смит просто и ясно заключват, че за болестта няма лечение.    

Нещо повече, в този, толкова далечен от наша гледна период, експертите не знаели дори как да наричат въпросното състояние. Предполага се, че медицинският термин, назоваващ го, се появил чак около четвърти век преди Христа и, че вероятно бил въведен от древногръцкия лекар Хипократ. Изглежда, че той е имал възможността да наблюдава в практиката си немалко проявления на коварната болест. Според една от теориите, Хипократ употребил определението "рак", имайки предвид, че щипките на безгръбначното животно ефективно биха могли да "капсулират" и да спрат разпространението на болестта. Няколко века по-късно Гален също си послужил с въпросната дефиниция.

Хипократ и неговите последователи вярвали, че ракът е резултат от излишък на един от основните четири елементи или хумори при хората и преди всичко – от повишеното количество на т. нар. черна жлъчка. Независимо от факта, че тази теория се основавала най-вече на предположения, тя се оформила като една водещите за времето си по отношение произхода на рака. А поради сложността на заболяването и заради съвсем първобитното ниво на развитие на медицината, дори в периода на Средновековието тя била единствената, която се смятала за валидна.

Приемано като нарушение в хуморите, заболяването било третирано с подходяща диета и в най-разпространения случай - чрез кръвопускане, които методи обикновено завършвали с неуспех.

Едва в по-късен етап щели да се появяват и други теории, с които ще ви запознаем обаче в друг материал.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.medicaldaily.com/ancient-tumors-todays-breakthroughs-brief-history-cancer-339818

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноВидеоЗдравни съветиГеографияНовиниПатологияИзследванияЗдравни проблемиАлт. медицинаЛеченияБотаникаХранене при...ФизиологияКлинични пътеки