Начало История на медицината Реалните болести, вдъхновили Сивата люспа от сериала Игра на тронове

Реалните болести, вдъхновили Сивата люспа от сериала Игра на тронове

Реалните болести, вдъхновили Сивата люспа от сериала Игра на тронове - изображение

Сериалът „Игра на тронове“, базиран на романите от поредицата „Песен за огън и лед“ поддържа огромния интерес на феновете в продължение на почти десетилетие. Повечето запознати със света на Вестерос знаят, че авторът на романите базира своите герои, кралства и обстановка на реални локации, личности и събития. Така например Джордж Мартин развива основния конфликт - борбата за Железния трон - по подобие на английската гражданска война, известна като Войната на розите.

Дори някои фантастични аспекти от света на поредицата са вдъхновени от исторически аналози. Валирианската стомана например е базирана на изключително здравата за времето си дамаска стомана, „дивият огън“ е аналог на средновековния експлозив „гръцки огън“ и т.н. Свръхестествената болест „Сива люспа“, която стои в основата на няколко сюжетни линии, също се корени на епидемиите от Тъмните векове, но за разлика от горните примери, тя е съчетание от няколко зарази и генетични усложнения.

Сивата люспа се характеризира с изключително лесно разпространение, което изисква физически контакт. След като болестта е предадена, кожата на гостоприемника започва да се покрива с подобни на камък струпеи, които постепенно обхващат и вътрешните органи. Това води до загуба на разум, влошаване на сетивата и накрая до смърт. В книгите се обяснява, че някои щамове не водят до летален край, а само обезобразяват заразения.

Най-близката реална зараза, която през Средновековието е обект на ужас и социална стигма, е проказата. Проказата е заразна болест, която засяга нервите и кожата. Симптомите на болестта включват поява на грануломи по кожата, както и липса на чувствителност в крайниците, лицето и дори очите. Характерни за страдащите от тази болест са множеството наранявания по цялото тяло, причинени от липсата на чувствителност и съпътстващите я битови инциденти, както и люсповидните подувания.

Още от древността проказата се смята за някакъв вид прокоба. Подобно „демонизиране“ на болестта се открива в множество свещени текстове, включително и в Библията. До средата на 19-ти век страдащите от заразата хора са обявявани за прокълнати и прогонвани от обществото. В много страни съществуват специални изолационни лагери за болни от проказа, където обикновено пациентите не получават никакво медицинско обгрижване, а просто чакат да умрат.

Подобно е отношението на хората от „Игра на тронове“ към прихваналите Сива люспа персонажи“. Първите видими симптоми за гротескни промени по кожата са сигнал за отделянето на болните от обществото и изпращането им в изоставените руини на Валирия, където те да умрат в изолация. Самото име на заразата на латински (както и на английски) произлиза от римската дума lepra, която в буквален превод означава „люспест“.

Второто заболяване от списъка е генетична мутация, известна под името ихтиоза. Тази особеност засяга клетките на кожата и ги кара да се размножават по-бързо, отколкото мъртвите клетки падат. Това води до нарушаване на липидния метаболизъм и води до образуване на ивици от груба кожа, които потриват вялото тяло.

Заболяването не е заразно и най-често има единствено естетически характер. Въпреки това хората, при които се проявява този ген, и до днес страдат от неразбиране спрямо обществото, а в миналото състоянието се счита за прокоба. Ихтиозата е най-вероятен вдъхновител за външния вид на Сивата люспа.

Третата болест, вдъхновила страховитата епидемия от романите на Джордж Мартин, е склеродермата. Слкеродермата е съвкупност от автоимунни заболявания, които могат да доведат до неблагоприятни промени в кожата, кръвоносните съдове и дори в някои вътрешни органи. Подобно на ихтиозата, това заболяване също може да доведе до покриване на външните кожни слоеве с груби струпеи, които обаче са с по-тъмен свят от гореспоменатите и се разпространяват като съвкупност от аморфни петна, а не като ивици. Склеродермата може да доведе и до сковаване на крайниците, умора и лошо оросяване.

Комбинацията от тези три състояния покрива най-точно симптомите и проявленията на мистичната болест, която засяга някои персонажи от известната поредица. Интересно е мнението на някои читатели, че с наличието на Сива люспа в „Песен за огън и лед“ авторът цели не само да засили зловещата обстановка на романите, но и да насочи вниманието на читателите към стигмата към някои болести, съществуващи в реалния свят.

И до днес в множество държави от Африка и Азия, между които Индия и Китай, се отнасят към страдащите от проказа като с прокълнати и изпращат болните в изолационни лагери, където те да прекарат остатъка от живота си. Това е невероятен социален проблем, тъй като бактерията, причиняваща състоянието, може да се излекува сравнително лесно, хванато в ранен стадий, но заразените не смеят да потърсят лекарска помощ, тъй като се срамуват от това или се страхуват от негативното отношение на обществото.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.ibtimes.co.uk
Снимка: controlfblog.wordpress.com

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияМикробиологияХранене при...СнимкиНовиниАлт. медицинаИзследванияБотаника