Начало История на медицината Роля на магиите и заклинанията в медицинската история

Роля на магиите и заклинанията в медицинската история

От 1570г.

Роля на магиите и заклинанията в медицинската история - изображение

Още от дълбока древност съществуват различни схващания за злините, които могат да се причинят от зли молитви и заклинания.

Имало е дори фатални последици, които били резултат от самовнушението за лошо проклятие.

Не били малко и болестите резултат от магия.

Дори в българските народни песни се говори за жените "знайници и омайници". Магиите и проклятията били толкова широко разпространени, че дори се е вярвало за възможността за превръщането в животни. Това е заложено най-вече в митологията и приказките.

Според древните египтяни и индийци след смъртта, душата на човек се превръщала в низши или визши същества и по този начин се чистела от греховете и пороците или влизала в покойното царство.

Магии се правели основно за забогатяване, предпазване от болести, както и за тяхното лекуване. Съществували най-различни магични методи за лекуване. Най-разпространени били магиите за прогонване на демоничните същества. Магичното лечение се изразявало основно в баене и заклинание.

При лечение на болния с баене се спазвали редица символични действия. И до ден днешен с баене се занимават предимно жени - стари баби. Баячките не търсели слава, а точно обратното - предпочитали да останат скрити, защото вярвали, че колкото повече знаят за силите на нейната "магия" толкова повече са щели да загубят способностите си.

Гадаенето като способ за лечение също било на доста почетно място в миналото. Жените занимаващи се с него се наричали гадателки (врачки). Смятало се, че между гадаенето и магията съществувала тясна връзка, тъй като били две приложения или две страни на една и съща вяра.

За по-съвременна форма на гаедаене и суеверен тип лечение се е приемала радиестезията – като помощно средство се използвало махало. Доста от хората, които са се доверявали на този тип лечители често завършвали пагубно, тъй като се обръщали към лекарската помощ прекалено късно, когато вече не можело да се направи нищо.

С магични лечебни способи се отличавали и сибирските шамани. Били едновременно пророци и лечители. Вярвало се е, че могат да общуват със свръхестествени сили. Танцували с тъпан около леглото на болния и изпълнявали своя ритуален лечебен танц, изпадайки дори в транс.

Шаманът бил много уважаван. Бил посрещан с уважение в дома на болния и му се предлагало от най-хубавото питие на семейството. По време на лекуването, шаманът призовавал дявола, тъй като според техните вярвания именно той е виновен за настъпилата болест при дадения човек.

Не винаги магичните лекувания посредством баене, шаманстване и други давали ефект. В по-древните времена т.нар."магьосниц" били по-почитани дори от самите лекари с образование.

Още:

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Доц.д-р Иван К.Рачев, "Избрани научно-популярни статии"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛюбопитноСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиАлтернативна медицинаОткритияЛичностиГеографияРецептиКомпании и организацииНовиниСпортСпециалистиЗаведенияКлинични пътекиНормативни актовеОрганизацииТестовеПроизводителиСоциални грижиОбразованиеБотаникаЛечения