Начало История на медицината Роля на Александър Нелюбин в развитието на руската фармация до 1827 година

Роля на Александър Нелюбин в развитието на руската фармация до 1827 година

От 1827г.

Роля на Александър Нелюбин в развитието на руската фармация до 1827 година - изображение

Професор Александър Петрович Нелюбин е работил в Медико-хирургическата академия в Санкт Петербург и е сред руските учени, имащи най-голям принос за развитието на историята на руската фармация. Александър Нелюбин е роден в град Вятка, в семейство на търговци. На тринадесет години е започнал да чиракува в аптека. През 1804 година Нелюбин е издържал изпита за фармацевтичната руска образователна степен Гезел. Две години по-късно в Московския университет руският учен е придобил степента специалист по фармация. През 1808 постъпва в Санкт Петербургската Медико-хирургическа академия, през 1812 г. си извоюва с отличие титлата доктор, за което спечелва и златен медал. По-късно Нелюбин започнал да преподава в Академията за научна и преподавателска дейност. Той е назначен на длъжността доцент в Катедрата по фармация през 1821 г. Научна дейност на Нелюбин била съсредоточена в областта на медицината, теорията и практиката във фармацията: аналитичната и фармацевтичната химия, фармакология и фармакогносия. Той се е интересувал от приготвянето на домашни лекарства и традиционна медицина. През 1827 година Нелюбин публикувал обширен труд "Фармакография или химично-медицинска употреба, предписание и получаване на нови лекарства." Книга е преиздавана пет пъти, тъй като предоставя практически уроци и ценна научна информация за лекарите и фармацевтите. Във "Фармакографията" може да се открие и подробно описание на някои нови лекарства и активни вещества.

Известно е, че в началото на ХIХ век, вниманието на фармацевтите и лекарите било привлечено силно от новооткритата лекарствена група на алкалоидите. Нелюбин описал около 20 нови вещества, изолирани в кристална форма, които впоследствие били тествани върху животни и са намерили приложение в медицинската практика: цинхонин, хинин, хиноидин, генцианин, пиперин, еметин, морфин, наркотин, лупулин, соланин, атропин, дельфиний, вератрин, пиротоксин, стрихнин и неговите соли. При описанието на препарати авторът предоставял подробна историческа информация, сочеща имената на химиците, фармацевтите, фармаколозите и клиницистите, които са открили в тествали и модернизирали технологиите, обвързани с откритието на нови лекарства. Работата на Нелюбин има ценен принос към историята на фармакологията и може да се счита за един от първите материали, изследващи групата на алкалоидите.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://bibliofond.ru/view.aspx?id=513303

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНаправления в медицинатаИсторияГеографияЛайфстайлОткритияСнимкиОрганизацииСпециалистиАнкетиНовиниЛюбопитноЗдравни съветиСпортТестовеАлт. медицинаРецептиВидеоКомпании и организацииПроизводителиАптекиНормативни актовеБотаника