Начало История на медицината Скандал от 2014 година, касаещ открити проби с вариола и опасни вируси в САЩ

Скандал от 2014 година, касаещ открити проби с вариола и опасни вируси в САЩ

От 2014г.

Скандал от 2014 година, касаещ открити проби с вариола и опасни вируси в САЩ - изображение

Макар и да ви звучи като сценарий от поредния апокалиптичен филм за пандемия, жизнеспособни проби, съдържащи смъртоносния вирус на едрата шарка (вариола) са открити в началото на месец юли, 2014 година в неизползвана складова база в Националния институт по здравеопазването (National Institutes of Health - NIH) в Бетезда, щата Мериленд. Също така, учените се натъкват на още 12 скрити кутии (с общо 327 флакона), съдържащи различни вируси, които причиняват денга и инфлуенца, както и  бактериите, виновни за появата на петниста (Марсилска) треска.

Междувременно, Центровете за контрол и превенция на заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) обявяват, че през юни, че около 75 от нейните учени по невнимание са изложени на контакт с живи антраксни бактерии, тъй като не са ползвали подходящо оборудване за безопасност. Институцията разкрива, че персоналът й е използвал опасни материали най-малко четири пъти през последното десетилетие, включително при транспортирането на патогени в чантите „Ziploc” и изпращането на живи проби с птичи грип до лаборатория с ниска степен на сигурност, която не е готова да ги получи.

Както стана ясно, това не е сценарий за филм. Тези грешки са реални, опасни и са сред наболелите примери в дългата история на небезобидните грешки, правени от професионалистите, на които са поверени изключително опасните материали (от вируси до ядрени бойни глави). За щастие, никой не е ранен или пострадал при тези инциденти. Въпреки това, свидетелствайки пред Конгреса, тогавашния директор на CDC Томас Фридън признава, че неговата агенция е "допуснала съществуването на критичен модел на работа, който е с недостатъчна култура на безопасност".

Едуин Лиман, старши учен, част от програмата за глобална сигурност на САЩ, казва, че не е изненадан от неотдавнашните пропуски на Центровете за контрол на заболяванията. "Съществува определено ниво на самодоволство, което особено ясно се прокрадва сред хората, на които са поверени много ценни цели или материали": твърди той. "При липсата на преки заплахи много хора занижават степента си на охрана".

Лиман продължава: "Академичните центрове в САЩ отдавна предпочитат да се придържат към политика на откритост, по отношение на въпросите по сигурността. Когато завършвах бакалавърската си степен в голям държавен университет в края на 90-те години, научите ми упражнения се провеждаха в лаборатории, където патогените и ядрените материали се съхраняваха в отключени хладилници, понякога само на няколко крачки от класните стаи и кухните".

"Много университетски, изследователски и медицински центрове в САЩ започва да подобряват сигурността след терористичните атентати през 2001 г." -казва Лиман, но процесът не е толкова бърз, колкото мнозина мислят.

През 2012 г. Джеймс Блеър, пенсионираният полковник от американската армия и президент на базирания в Нешвил Център за спешна медицинска помощ, заявява пред членовете на Конгреса, че: "четири от пет болници, кръвни банки и университетски здравни изследователски организации не успяват да гарантират сигурността, която бордът за научни изследвания в областта на отбраната характеризира като най-голяма непосредствена ядрена заплаха от терористи – тази на медицинските и изследователските материали за радиоактивна употреба. "

Голяма част от обществеността приема, че опасните материали като едра шарка и радиоактивните медицински материали трябва да се държат при пълно ниво на сигурност. Това, изглежда, се случва през повечето време. Но, когато става дума за такива опасни вещества, може изобщо да има подобни пропуски като написаните по-горе? Едно е сигурно - медицинската история избилства от факти, подкрепени с дати и години, разказващи за подобни инциденти.

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://news.nationalgeographic.com/news/2014/07/140721-cdc-nih-smallpox-anthrax-hazardous-materials/

Снимка: Presentation Name on emaze

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияМикробиологияНовиниБотаникаЛюбопитноСнимкиСпециалисти