Начало История на медицината Средновековно медицинско обучение в Европа, част 2

Средновековно медицинско обучение в Европа, част 2

От 1303г.

Средновековно медицинско обучение в Европа, част 2 - изображение

Формирането, обособяването и усъвършенстването на медицинското образование е доста бавен и многостъпален процес в Англия. В Оксфорд най-ранните източници, разказващи за създаването на медицински факултет на Острова датира от 1303 г. Именно в този период първият магистър, възпитаник на учебното заведение, завършва образованието си.

Когато „New College” („Ню Колидж”) отваря врати през 1379 г., институцията съставя важен указ, касаещ преподавателската дейност. В него е описано, че от общо 70 души само двама имат право да учат медицина. В "Magdalen College" ("Магдален Колидж"), основан през 1458 г., само един от 40 постъпили може да стане студент по медицина. Малкият брой студенти, които биват приети, не е единственият проблем пред медицинското образование. Правилата и регламентите правят невъзможно обучението им в местен факултет.

Университетът в Кеймбридж е създаден по модел на този в Оксфорд. Най-ранният университетски устав датира от 1396 г., макар че първите дипломи на магистри по медицина могат да се открият още от 1350 г. За целия 14-ти век практикуват само 42 лекари, завършили Оксфорд, и седем - в Кеймбридж. През 15 век броят им не се увеличава драстично (67 са Оксфордските медици и само 40 от Кеймбридж, а този брой е за целия век). За 23 години (от 1488 до 1511 г.) само 28 от 3827 студенти на Кеймбридж завършват медицина (това са само 0,7%).

През 1231 г. Фредерик II обнародва някои закони, отнасящи се до стандартите в медицинското образование и лицензирането му на Острова. Те са доста новаторски за времето си. Макар че тези закони нямат мигновен ефект върху медицинското обучение и практика, те съумяват да "подредят" по степен на важност медицинските дисциплини. Тези действия на Фредерик II придават стабилност и яснота на оформящата се наука. Обнародването на законите прави и друга услуга на медицинското обучение в Англия - хирургията, която обикновено не се преподава заедно с другите медицински специалности, също става задължителна.

Любопитен е фактът, че новозавършилите лекари не могат да практикуват след завършване на петгодишното си обучение. Те трябва да третират пациенти, само под ръководството на опитен лекар в продължение на 1 година. Освен това, на Острова е предприета любопитна мярка в полза на общественото здраве. В закона е написано, че нито един хирург няма как да бъде допуснат в операционна, без да представи свидетелство за едногодишна оперативна практика, подписано от преподавателите му от медицинския факултет, където е обучен.

В такъв случай - колко време отнема да се завърши медицина в миналото? В Монпелие в началото на 14-и век са необходими шест години за придобиване на степента магистър по медицина (към днешна дата тя е еквивалент на докторската степен). Следва шестмесечен практически опит и пет или шест години, които се прекарват в обучение на студенти по медицина. Лицата, обучавани за лекарската професия, може да кандидатстват за изпит за бакалавърска степен след първите си три години обучение. Ако издържат изпитите и решат да не продължат обучението си, те имат право да практикуват в провинцията, но не и в Монпелие (няма да могат и да се присъединят към преподавателите във факултета).

Вижте трета част

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.medievalists.net/2008/10/the-shift-of-medical-education-into-the-universities/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Компании и организацииЛайфстайлИсторияОбразованиеНовиниСпорт и туризъмНормативни актове