Начало История на медицината Стетоскоп на Бауълс от 1901 година

Стетоскоп на Бауълс от 1901 година

От 1901г.

Стетоскоп на Бауълс от 1901 година - изображение

Твърди се, че стетоскопът от снимката по-долу е принадлежал на д-р Харви Къшинг (1869-1939). Къшинг е бил изключително талантлив неврохирург, който проследявал прецизно физиологичния статус неговите пациенти по време на операция. Извършването на цялостен и систематичен мониторинг по време на операция с анестезия още не е било стандартна практика по време на д-р Къшинг. Той използвал стетоскопа на Бауълс като прототип на първия интраоперативен инструмент, проследяващ дейността на сърцето и белите дробове.

Стетоскопът на Бауълс е бил значително подобрен в сравнение с предшествениците си, тъй като предоставял по-добър звук, защото частта, която се свързвала с гумения накрайник се изработвала от метал. При по-ранните модели стетоскопи частта, провеждаща звука се правела от огъваема гума, която не провеждала добре звука. В патента си, Бауълс отбелязал, че несвиваемото стъбло на стетоскопа позволявало на лекарите да слушат за сърцето и белите дробове, без да се изисква пациентите да се събличат (това било предимство по време на Викторианската епоха.

Бауълс кандидатствал за получаване на патент за стетоскопа си през 1894 г. Документът започнал да действа през 1901 г. Четири от другите му модификации били патентовани от 1904 г.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/15/bowles-stethoscope

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛюбопитноСпециалистиЛеченияНормативни актовеНовиниФизиологияХранене при...Направления в медицинатаОрганизацииКлинични пътекиЗдравни съветиРецептиЛайфстайлПроизводители