Начало История на медицината Създаване на Българското аптекарско кооперативно дружество и на фармацевтичната фабрика "Галенус"

Създаване на Българското аптекарско кооперативно дружество и на фармацевтичната фабрика "Галенус"

От 1913г.

Създаване на Българското аптекарско кооперативно дружество и на фармацевтичната фабрика "Галенус" - изображение

В началото на второто десетилетие на 20-ти век, в периода от 1913г.-1914г., в страната ни било създадено Българското кооперативно дружество на аптекарите, което може да се смята за предшественик на "Софарма". На практика, изграждането и съществуването му било логично следствие от необходимостта да се въведе относителен ред в постепенно развиващата се фармацевтична индустрия в България.

През 1920г. въпросната институция била прекръстена на Българско аптекарско кооперативно дружество (БАКД). Основната мисия на кооперацията била тя да осигурява редовно снабдяване на българските аптеки с висококачествени и достъпни за средностатистическия потребител медикаменти и най-важното – да фокусира усилията си в собствено производство.

Разбира се, трябва да споменем още, че БАКД започнало да оперира в една не особено благоприятна социална среда, в периода след Балканските войни и Първата световнa война. Съвсем очаквано, държавата ни се намирала в икономическа изолация, а също така била залята и от вълна от бежанци. Болните и ранените, идващи от фронта, както и много от цивилните, наброявали десетки хиляди, а недостигът на медикаменти за лечението им бил очевиден. Директното снабдяване на аптеките от чуждестранни компании се оказало нерентабилно и твърде често - свързано с некоректно отношение от страна на фирмите във връзка с ценовата политика, както и с не добро качество на медикаментозните препарати.  

Българските власти, както и редица частни предприемачи, подпомогнали всячески кооперацията и допринесли тя много бързо и неусетно да се превърне във важна част от химическата промишленост. Осъзнали важността да се акцентира върху българското производство на фармацевтични продукти, основателите на дружеството започнали да проучват възможностите, както и да събират нужния капитал, за да насочат събитията в тази посока.

Така, през 1933-та година в София била построена сградата на първата у нас производствена лаборатория за лекарствени продукти. Както можете да се досетите, в проекта били вложени много средства, а непрекъснатото му модернизиране и техническо оборудване били извадени на преден план.

През 1942г. въпросното предприятие на БАКД били преместено и установено в нова сграда и именно тогава то се трансформирало в най-голямата фармацевтична фабрика на Балканите от този период – "Галенус", която само за няколко години спокойно можела да се конкурира с някои големи чуждестранни фирми. В производствения й процес били заети повече от 100 кадри, обучени да работят с модерна и иновативна апаратура.

Произвежданите препарати, предназначени както за нашия, така и за чуждестранния пазар, включвали многообразие от ампули, таблетки, фармако-химически и галенически препарати,  козметични и ароматични продукти, реактиви, обработване на билки, дроги и др.

А едни от първите продукти в портфолиото на "Галенус" били: "Мортфлио", "Родопирин", пастата за зъби "Бисер". Във фабриката много стриктно се следяло качеството на опаковките на медикаментозните средства, а българската марка "Галенус" се утвърдила като престижна и даваща гаранция за качество.

В заключение можем да кажем, че началото било поставено изключително успешно, а много скоро "щафетата" на напредъка щяла да бъде поета от служителите на бъдещата "Софарма".

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

"Фармация - дела и документи", Наталия Ангелова, 2013г.

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиНовиниСпециалистиПроизводителиОрганизацииНормативни актовеАптекиЛюбопитноТестовеЛичностиНаправления в медицинатаЛайфстайлОткритияБотаника