Начало История на медицината Създаване и развитие на вибратора "дилдо"

Създаване и развитие на вибратора "дилдо"

От -2400г.

Създаване и развитие на вибратора "дилдо" - изображение

Историята на секс играчките може да бъде проследена от ранната палеолитна епоха. Това се потвърждава от разнообразните археологически находки, които се откриват от учените. Пример за подобни артефакти са откритите от немски археолози каменни предмети с фалическа форма. Находката е направена от преподаватели на Тюбингенския университет. Поради реалистичността на предметите ученият професор Николай Конрад предполага, че това са праисторически играчки за възрастни (ученият стигнал до този извод, позовавайки се на факта, че краищата на артефактите били добре изгладени и полирани).

Преди повече от 2400 години древните гърци също са създавали вибратори. В немалко произведения са описани предмети, изработени от дърво или кожа, а предназначението им в голяма степен се препокрива с това на съвременните вибратори.

През 300 г.пр.Хр. в индийската книга "Кама Сутра" са разгледани различни съвети за сексуални позиции и предложения за употребата на разнообразни секс играчки от дърво, биволски рога, мед, сребро, слонова кост, злато. Това били първите предшественици на вибратора "дилдо".

През 1400 година в Италия думата вибратор бива употребена за пръв път. Вероятно тя произхожда от латинската дума "dilatere" (разширявам), което на италиански се изписва като "diletto" и означава наслаждавам се. Подобно на древните вибратори, открити в Гърция и Индия, италианските секс играчки били изработвани от кожа, която се омекотявала с маслиново масло.

В модерното общество, след навлизането на съвременните материали, вибраторите дилдо започват да се произвеждат с различна дължина, форма, текстура и цветове. Секс играчките, изработени от акрил стават достъпни едва през 1940 година. Поради неподатливостта на материала съществувала реална опасност от нараняване и порязване, а самият вибратор можел да се счупи или напука по време на употреба. По-късно материалът "PVC" (поливинил хлорид) се наложил като основен за направата на вибратори дилдо.

Някои желеобразни и PVC секс играчки са съдържали небезопасни материали като фталат (омекотяващ агент, добавян към много пластмаси). Фталатът е считан за причинител на много здравословни проблеми. Още една причина, поради която този тип материали не се влагат за изработката на вибраторите дилдо е, че те не могат да бъдат стерилизирани при висока температура.

През 90-те години на 20 век вибраторите дилдо, изработвани от силиконов каучук натрупвали все по-голяма популярност, а цените им се понижавали поради масовото предлагане. Силиконът като материал за изработка се е доказал като надежден, тък като провеждал добре вибрациите и задържал топлината.

Вибраторите от висококачествена хромирана стомана стават популярни около този период. Някои потребители предпочитали този тип вибратори дилдо, защото разчитали на тяхната твърдост, трайност, проводимост, нисък коефициент на триене.
Стъклените вибратори имат подобни характеристики като на стоманените. В повечето случаи стъклените играчки са изработени от огнеупорно боросиликатно стъкло.

На пазара навлиза модерният материал, наречен "CyberSkin". Той е синтетичен и наподобява до голяма степен човешката кожа. Поради факта, че е с пореста структура, той не може да се стерилизира.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://christianbed.blogspot.com/2012/11/the-history-of-sex-toys-who-made-first.html
2. http://en.wikipedia.org/wiki/Dildo

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛайфстайлЛюбопитноТестовеСнимкиРецептиАлтернативна медицинаНовиниКомпании и организацииСпортЛичностиОткритияГеографияАнкетиПсихологияЗдравни проблемиОрганизацииЗдравни съветиФизиологияСоциални грижиЛеченияСпециалистиХранене при...Ботаника