Начало История на медицината Създаване на първия вибратор

Създаване на първия вибратор

От 19.09.1860г.

Създаване на първия вибратор - изображение

Историята на вибратора обхваща стотици, дори хиляди години. От тогава до сега човечеството е изминало дълъг път и в известен смисъл е "изправило" еволюцията в желаната посока.

Римската и гръцката култура възприемали потребността от сексуално удовлетворение, или по-точно липсата й като своеобразно истерично състояние, характерно само за жените.  Римските и гръцките философи и лечители още от 4-ти век са писали много за споменатите по-горе истерични състояния. Считало се, че "Hysteria" е заболяване на матката, което е причинявало раздразнителност, дискомфорт и общо неразположение.

Съвременните хора именуват това състояние с прозаичните 2 думи: сексуална неудовлетвореност. В продължение на повече от хиляда години, най-честото лечение за истеричните състояния на нежния пол било приложението на терапевтичен генитален масаж.

Изглежда терапията се отразявала изключително добре, защото въпросната практика за лечение се е съхранила непроменена до 19-ти век. Гениталния масаж е смятан за много надеждно и ефективно средство за справянето с истерията. Това медицинско състояние било изключително интересно за лекарите и другите медицински специалисти, тъй като то е оприличавано на хронично заболяване, а лечението на пациентите изисквало редовна терапия чрез масаж, за да се облекчат техните симптоми.

Пикантната част в историята е, че тези масажи се извършвали не от кого да е, а от самите лекари и акушерки, които използвали ароматни масла и продължавали манипулацията си, докато жените достигнели до състояние на "истерия пароксизъм", което с други думи си е обикновен, традиционен... оргазъм.

Масажът е считан за медицинско лечение и на него не се гледало като на смущаваща или накърняваща достойнството практика. В действителност, лекарите често насърчавали неомъжените жени и монахините редовно да посещават подобна терапия! Догмите на най-стария закон, касаещ търсенето и предлагането се отразил неминуемо и при "специалния" масаж. Бизнесът с него започнал да процъфтява.

Според лекарите в "черната" статистика на страдащите от "истерия" жени се включвали повече от 70% от нежния пол. Проблемът бил, че всички масажни процедури били извършвани на ръка, а на пациентките можело да отнеме и един час, за да достигат до пароксизъм. Последователите на Хипократ се нуждаели от специално устройство, което да облекчи работата им, да им спести енергия, да третира повече пациенти на ден и да носи повече пари. Тези събития водят до създаване на първия вибратор.

Има много ясни и категорични доказателства за употребата на вибратори за медицински цели още от 1860 година насам. Те навлизат на пазара с широка гама от модели и изобретателни начини за захранване. Някои действат чрез воден механизъм на задвижване, други използват педали, ръчни манивели, а четвърти били задвижвани от...пара.

"Chattanooga" бил особено популярен модел сред първите вибратори. Бил почти 2 метра висок и изисквал поне трима мъже, които да го управляват (на това се казва екипна работа за чужд щастлив край). Тъй като този тип вибратор функционирал чрез пара се изисквало двигателят да се разположи в малка стая, където двама огняри да слагат непрекъснато въглища в специална пещ. Силата на произвежданото налягане и температурата на парата непрекъснато се следели. Машинното отделение било отделено от стаята на лекаря чрез стена, която имала отвор. Двигателят завършвал с новаторско удължение във вид на механична ръка, прокрадваща се през стената, където лекарят извършвал терапевтичните действия.

Какъвто и да е видът на  вибраторите, можем да бъдем убедени в едно – и в този случай няма нищо ново под Слънцето. Вибраторите се ползват от жените от около 150 години след създаването на първия модел, а добрата новина е, че тези машинки не са загубили популярността си ни най-малко.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://www.health24.com/Sex/Need-to-know/The-history-of-the-vibrator-20120721

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛайфстайлЛюбопитноТестовеСнимкиРецептиАлтернативна медицинаКомпании и организацииСпортНовиниОткритияЛичностиГеографияПсихологияАнкетиЗдравни съветиЗдравни проблемиОрганизацииФизиологияСпециалистиХранене при...Социални грижиЛеченияБотаника