Начало История на медицината Видове вибратори, използвани от 1900 до 1960 година

Видове вибратори, използвани от 1900 до 1960 година

От 01.01.1900г.

Видове вибратори, използвани от 1900 до 1960 година - изображение

Електрическите вибратори били използвани за пръв път в историята на медицинската наука през 1860 г., а като потребителски продукт били на разположение от 1900 година. Видът на тези уреди, задвижвани електричество е доста далеч от този на съвременните представители.
Вибраторът има изключително нетрадиционна поява в областта на историята на медицината, защото почти веднага след появата на тези инструменти е стартирала терапия, при която се е облекчавало състояние, известно като "hysteria".
Независимият учен Рейчъл Майнес, която е автор на книги и статии, посветени на историята на вибраторите. Сблъсква с ранната им история, когато започва да открива реклами на вибратори в ранните публикации, посветени на истеричното състояние, характерно за жените.
Видовете вибратори, използвани от 1900 година се разделят на няколко групи според начините за задвижване. Ползвали са се електрически, ръчни, захранвани чрез въздух или батерии.

Примери за съхранени електрически вибратори са:

1. "Barker Universal Portable Vibrator"Преносимият вибратор на "Barker Universal" е бил произвеждан масово през 1906 година от Джеймс Бейкър във Филаделфия, Пенсилвания, САЩ

2. "Try-New-Life"

"Try-New-Lifе" е наименование, използвано от Хамилтън Бийч за няколко модела, а представеният на снимката е "Type C". Той е бил пуснат на пазара през 1920 година. Фирмата производител е "Hamilton-Beach", град Расин, Уисконсин, САЩ.

3. "Gyro-Lator"

Произведен от "Gyro-Lator", която е част от неизвестна компания в Чикаго, Илинойс.

4. "Vibro-Electra"

"Vibro-Electra" е английски вибратор, пуснат в употреба през 1930 година. Работи с електричество от 200 волта.

5. "Bronze Figural"Това не е много познат модел. Поради тази причина не е известна точната години на излизане на пазара. Предполага се, че е в периода от 1920 до 1960 година. Производител е "Rain Enterprise LTD".

6. "Rolex 3 minute masseur""Rolex 3 minute masseur" е вибратор от висок клас, използван в средата на 1930-те години. Той се е продавал в обикновените и специализираните магазини. Произвеждан от е „Weston Schramm Manufacturing Co.“ в град Ню Йорк, щата Ню Йорк в САЩ.

7. "Gilbert No.12 Golden-Glo Vitalator"

Уредът е позлатен с 24-каратово злато. Пуснат е на пазара в средата на петдесетте години и се е продавал за $ 24,95. Мощността, необходима за захранването му е 30 вата или 115 волта. Произвеждал се е от „Gilbert Cо“, Ню Хейвън, Кънектикът, САЩ.

8. "Miracle Ball-Grip Massager"Бил е масово продаван през 1950 година. Мощността му е 120 волта. Произвеждан е от „Miracle Electric Company“, Чикаго, Илинойс, САЩ.

Ръчните манивелни вибратори били популярни в началото на 1900 година. Те били по-евтини поради липсата на източник на захранване (то се реализирало благодарение на неуморните притежателки на тези машинки).
Някои примери за съхранени вибратори от това време са:

9. "Macura's pulscon hand vibrator"

Моделът е пуснат на пазара най-рано през 1880 година. Уредът разполагал със сменяеми апликатори, които се завинтвали в централния диск.

10. "Macaura's Blood Circulator"

Действието му се осъществява чрез дълбокото движение на централния диск. Също разполага със сменяеми апликатори. Този модел е пуснат на пазара през 1920 година. Направени от “British Appliances Manufacturing Company“

11. "Vedee vibrator"

Вибраторът е пуснат на пазара през 1906 година и разполага с пълен комплект от разнообразни апликатори. Създаден е от английската компания „JE Garratt“

12. "Dr. Johansen's Auto Vibrator"

 

Патентован е на 05.03.1907 година от компанията „KNY-Sheerer Co“ в Ню Йорк.

13. "Vibro life"

Патентован е на 01.12.1908 година от „Eureka Vibrator Co.“, Бродуей, Ню Йорк

14. "Vibrako blood circulator"

Патентован е на 28.04.1914 от Уилям Франсис Лей.

15. "Woody"

Този е един от първите вибратори, носещ етикет "Made in Japan" ("Произведено в Япония").Датиран е от 1920 година.

Вибраторите, задвижвани с въздух се разделят на модели, захранващи се със сгъстен въздух и такива, задвижващи се чрез вакуум. Сред тях са:

16. "The Globe Compressed Air Vibrator"

Произведен е от "Globe Manufacturing Co." в Бетъл Грийк, Мичиган, САЩ

17. "Chas. A. Cyphers"

Този вибратор е използван за терапия предимно от медицинските лица от 1890 година. Произведен е от „Chas. A. Cyphers“, Бъфалоу, Ню Йорк, САЩ

Първият вибратор, захранван от батерии е изобретен през 1880 година. Задвижвал се е от голяма единична и доста тежка батерия. От 1900 година този тип вибратори стават широко достъпни за употреба в лечебните терапии на немалко медици, но след като домовете се електрифицирали голяма част от вибраторите на батерии отпаднали от пазара.

18. "White Cross Electric Vibrator No.8"

През 1914 година търговската литература описва преносимата "Dry Cell Machine". Тя произвеждала механични вибрации, много силен фарадичен електрически ток и слаб галваничен ток. Устройството от снимката, съхранено до сега е със сериен № 18269 и работи с 12 сухи батерии. Произведено е от,  "Lindstrom, Smith Co." Чикаго, Илинойс, САЩ

19. "Vibro Battery Vibrator by Ash Flash"

През 1950 година този модел е пуснат на пазара. Захранвал се е с две стандартни батерии. Произведен от "HJ Ashe Company, Inc" Саут Норуолк, Кънектикът.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://www.vibratormuseum.com/battery/index.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛайфстайлЛюбопитноТестовеСнимкиРецептиАлтернативна медицинаНовиниКомпании и организацииСпортЛичностиОткритияГеографияАнкетиПсихологияЗдравни проблемиОрганизацииЗдравни съветиФизиологияЛеченияСоциални грижиСпециалистиХранене при...Ботаника