Начало История на медицината Създаване и развитие на „Фуджисава фармасютикъл” до 60-те години на 20 век

Създаване и развитие на „Фуджисава фармасютикъл” до 60-те години на 20 век

От 1943г.

Създаване и развитие на „Фуджисава фармасютикъл” до 60-те години на 20 век - изображение

През 1894 г. Томокичи Фуджисава създава „Фуджисава Шотен” („Fujisawa Shoten”) в Осака като частен търговец на лечебни растения. Бизнесът се разширява бързо през първите десетилетия на 20 век, като успехът на начинанието се дължи на производството на широко достъпни, използвани и известни съединения, като камфор и сантонин (ползван при лечение на чревни паразити). Въпреки че компанията се сблъсква с недостиг на активни съставки по време на Втората световна война, тя продължава да просперира. През 1943 година дружеството се преименува на „Fujisawa Pharmaceutical Company, Ltd.”

Наред с останалите сегменти във фармацевтичната индустрия, и „Фуджисава” бележи безпрецедентен растеж в следвоенна Япония, особено в амплоато й на отличен производител на антибиотици. До 1961 г. антибиотичните лекарства заемат впечатляващите 10,3% от общото производство на медикаментите в Страната на изгряващото слънце. Липсата на ефективни японски закони за лекарствените патенти е сред причините за чести фалшификации в резултатите изследователската и развойната дейност по разработването на лекарства. Поради тази тенденция японските фармацевтични компании предпочитат да внасят технологиите за производство на антибиотици и други лекарства от чужбина.

Ранното историческо развитие на „Фуджисава” може да се използва като пример за това как всяка новосъздадена компания следва да установява добри работни отношения с чуждестранните фирми и компании. През 1953 г. Томокичи Фуджисава подписа договор с италианската компания Карло Ерба („Carlo Erba”) за продажбата на широкоспектърния антибиотик "Кемицетин" („Kemicetine”) в Япония. Други договорни лицензни споразумения включват „Иргапирин” ("Irgapyrin") - антиартритно лекарство на швейцарската компания „Geigy” и локалната упойка „Ксилокаин” („Xylocaine”) на лабораториите на „Astra” в Швеция. Така „Фуджисава” също започва да развива производството на редица успешни лекарства - например „Трихомицин”( антибиотик, използван за лечение на кандидоза и трихомониаза).

Освен разработката и разпространението на антибиотици, компанията напредва и в работата си с витаминните хранителни добавки. Чистият синтез на тиоктовата киселина във фирмените лаборатории на дружеството довеждат до появата на изключително успешния продукт, предлаган на пазара под името „Тиоктан” („Thioctan”). „Неувита” – фирмените витамини с дълготрайно освобождаване са добавени към продуктовата линия на компанията през 1961 г. Това се случва след като фирмата разработва новаторски процес за комбинирането на тиоктовата киселина с витамин В1. Този нов продукт, полезен при лечението на чернодробни заболявания, е добре приет както от лекарите, така и от широката общественост.

В челните редици на производството и търговията с антибиотици и витамини „Fujisawa” получава заслужени финансови постъпления. Благодарение на антибиотиците и витамините, през 1962 г., „Фуджисава” се радва на увеличение на печалбите си, които са с 250% повече от постъпленията й от 1961 година.

В края на 50-те години и началото на 60-те години на ХХ век „Фудживава” продължава да разширява своята продуктова линия, разработвайки продукти като например антиоксидантните хранителни добавки. Разширяването на компанията продължава да е все така успешно през 60-те години на 20 век – подобно на това на много други японски фармацевтични концерни. Причината за това вероятно се крие в регламентите на японската здравноосигурителна система, влязла в сила от правителството в началото на първото десетилетие на 20 век. Благодарение на тази система разходите за здравеопазване в Япония се поемат от правителството, а хората, логично, започват да посещават по-често здравните услуги. При повече пациенти лекарите предписват повече лекарства. Тъй като медиците работят в собствени кабинети, Министерството на здравеопазването и социалните грижи определя официалните цени за прегледите. След това разходите за медицинските услуги се възстановяват на пациентите.  

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.fundinguniverse.com/company-histories/fujisawa-pharmaceutical-company-ltd-history/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История