Начало История на медицината Създаване на Катедра по фармакология в МУ - Варна през 1961 година

Създаване на Катедра по фармакология в МУ - Варна през 1961 година

От 1961г.

Създаване на Катедра по фармакология в МУ - Варна през 1961 година - изображение

Историята на фармацията в страната ни е съхранила информация, касаеща началото на университетското преподаване на тази дисциплина. Институцията, в която бъдещите фармаколози в морската ни столица се обучават, е Учебно-научният сектор по предклинична фармакология, който е част от структурата на МУ- Варна. Този сектор е в състава на Kатедрата пo предклинична и клинична фармакология, химия и биохимия. Любопитен факт е, че своеобразният предшественик на УНС по предклинична и клинична фармакология, е Катедрата по фармакология. Тя е една от общо петте катедри, с които през 1961 г. е отворила врати ВМИ - Варна.

Основоположник, организизатор и ръководител (1961-1991) на институцията е професор Делчо Кръстев Желязков. Той е завършил медицинското си образование във ВМИ - София през 1952 г. Почти веднага след това медикът е започнал работа като асистент в Катедрата по фармакология в столицата. След 1960 г. той е станал доцент, а шест години по-късно – професор. От 1961 до 1991 г. медикът ръководи Катедрата по фармакология във ВМИ - Варна, през 1970-1973 г. професор Желязков става заместник-ректор.

Периодът от 1976 до 1979 г. лекарят работи в София като заместник-директор на Института по вътрешни болести и клинична фармакология към Медицинска академия. Ръководи и Катедрата по фармакология и фитотерапия столицата. През 1980 г. той бива изпратен да работи като експерт на СЗО в Монголия и Индия.

Историята на фармацията свидетелства, че през 1962 г. е стартирала първата учебна година на новосъздадената катедра. Неин главен асистент става д-р Николай Темнялов и двама лаборанти. В различните времеви периоди от развитието на институцията работят асистентите д-р Петко Узунов, д-р Неделчо Георгиев, Георги Якимов, д-р Милка Мангърова. д-р Руси Марев, д-р Димитър Терзииванов, н.с Красимира Иванова, д-р Вълчо Йорданов, д-р Людмил Цветков, д-р Светла Кирязова, д-р Катя Маразова, д-р Виолина Лозева.

Хиляда деветстотин деветдесет и девета година е изключително важна за развитието на институцията, тъй като тогава катедрата бива преименувана на Катедра по предклинична и клинична фармакология.
След 1901 година Kaтедрата била ръководена от проф. Анна Начева Беронова. В периода между 1964 и 1999 г. тя е и заместник-ректор по учебната дейност на висшето учебно заведение. В края на 2004 г. катедрата е под ръководството доц. Мария Желязкова-Савова. През 2005-2006 учебна година било направено нововъведение - стартирало англоезичното обучение по фармакология.

Учебната дейност на институцията винаги е била сред приоритетите на Катедрата по фармакология. До 2013 година в нея се преподават по няколко учебни дисциплини: фармакология и клинична фармакология на бъдещите медици, по фармакология - на бъдещите стоматолози. Лекарствената политика и фармакоикономиката се преподавали на студентите по здравен мениджмънт, медикаментозната употреба и фармакоикономиката - на студентите по здравни грижи, а фармакология и лекарствена токсикология изучавали студентите, част от структурата на Медицинския колеж. Въведени били някои свободноизбираеми дисциплини като основите на невропсихофармакологията и фитотерапията.

Научноизследователската дейност на катедрата също е не по-малко любопитна. Тя била развита в няколко основни направления: фармакобиохимия на биогенните амини (във Варна е създадена първата лаборатория по биохимична фармакология в България), утвърдила се работата с изолирани органи, изследвали се намалко лекарствени препарати, които се произвеждали в България, каквито например са гентамицин, олеандомицин, тетраолеан, фурантрил. Синтезирани били някои биологично-активни вещества от растителен произход (Colyrus colurna) и полусинтетични съединения (изотеолин. ИЗ-35) и други.

В началото на 21 век в катедрата стартирали невропсихофармакологични изследвания върху фармакологията на калциеви антагонисти, биологично активните вещества oт растителен произход (Aronia melanocarpa), пробиотиците, както и някои проучвания върху лекарствената употреба на някои вещества. В катедрата били защитени 13 дисертации за степента "доктор", включително една в чужбина (Финландия) и една дисертация за научната степен "доктор на науките". Немалко преподаватели специализирали зад граница, членуват в международни научни дружества и участват в изследователски международни проекти, развивайки не само преподавателската си дейност, но и цялостната история на фармакологията в страната ни.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "История на медицинските науки в България", София, 2013 г., Академично издателство "Проф. Марин Дринов"


ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаКомпании и организацииИсторияОбразованиеНовиниСпорт и туризъмНормативни актовеЛичностиСнимкиОткритияСпециалистиАптекиЛайфстайлТестовеРецептиАлт. медицинаВидеоСпортЛюбопитноГеографияЗаведенияОрганизацииСоциални грижиПроизводителиБотаника