Начало История на медицината Създаване, приложение и развитие на хипербарната терапия – част 3

Създаване, приложение и развитие на хипербарната терапия – част 3

От 1972г.

Създаване, приложение и развитие на хипербарната терапия – част 3 - изображение

Организацията „Undersea Medical Society”, съставена предимно от бивши и настоящи военни медици, е основана през 1967 г. в САЩ. Тази организация с нестопанска цел вече е известна като Подводно и хипербарно медицинско общество (UHMS).

През 1972 г. д-р Ричард А. Неубауер открива океанския хипербарен неврологичен център в Лодърдейл край морето. През целия си живот д-р Нойбауер продължава да третира и докладва за ефективността на хипербарната кислородна терапия при лечението на различни заболявания на централната нервна система, въпреки че е подозирано от скептиците.

Доктор Пол Харх стартира задълбочено проучване, изследващо мозъчната декомпресия (DCI) сред водолазите, засегнати от това състояние. Два медицински случая потвърждават очевидното за д-р Харх – ефектът, причинен от остатъчния газ, е лечим.

През 1990 г. бившият професор по микробиология Игор Гамоу изобретява и патентова чантата „Gamow Bag”. Хипербарната чанта с ниско налягане осигурява на алпинистите, изкачили се на висока надморска височина ефективен метод за лечение на болести, предизвикани от висока надморска височина. Проектирана за един човек, тази преносима хипербарна камера действа с крачна помпа. Чантата симулира условия като при спускане до 7 000 фута.

Днес в хиляди клиники за хипербарична кислородна терапия се третират все повече и повече хора, осъзнали многобройните предимства на това лечение. Доказано е, че тя бележи успех при третиране на заболявания като аутизъм и инсулт.

Любопитен е фактът, че Американската администрация по храните и лекарствата не признава хипербарната терапия в САЩ до 1967 г. Организацията „UHMS” е загрижена поради липсата на научен прогрес и регулация. Поради тази причина формира Комитет за хипербарна кислородна терапия в края на 1970-те и систематично преразглежда всички налични научни доказателства за лечението. Те съставят списък от състояния, за които хипербарната терапия е от полза. Този списък е приет от застрахователните компании, включително от Medicare.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://hyperbarictreatmentcenters.com/history-of-hyperbaric-medicine/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИстория