Начало История на медицината Създаване на първата ефикасна антипневмококова ваксина

Създаване на първата ефикасна антипневмококова ваксина

От 1946г.

Създаване на първата ефикасна антипневмококова ваксина - изображение

С появата на антибиотиците и тяхното налагане на фармацевтичния пазар в края на 19-ти и началото на 20-ти век идеята за създаване на ваксина срещу пневмококовите инфекции временно… останало на заден план. Трябвало да минат няколко десетилетия, за да проявят учените отново интерес към откриване на подходящ препарат, който да се употребява успешно в профилактиката срещу заболяванията, причинявани от Streptococcus pneumoniae.  

През 60-те години на 20-ти век американският учен Робърт Оустриан щял пак да постави въпроса на дневен ред и да покаже неотложната необходимост от антипневмококова ваксина. През 1964-та Оустриан публикувал в американската преса стряскащ по своето съдържание доклад. В него били поместени официални данни за хиляди регистрирани фатални случаи в резултат на разболяване от пневмония (независимо от това, че лечението с антибиотици било вече наложено и било смятано за безапелационно ефективна практика). Проучването обхващало 10-годишен период от време и в крайна сметка фактите недвусмислено показвали, че откриването на ефикасна ваксина би изиграла ключова роля в превенцията не само срещу пневмонията, но и срещу много други здравословни нарушения от този вид.

Така, без да губи време, заедно с екипа си Оустриан започнал "отблизо" да се занимава с различните щамове на пневмокока. Лекарят анализирал цели 83 пневмококови серотипа и доказал, че именно 14 от тях са "виновни" за 80% от агресивните пневмококови инфекции при хората. Нещо повече, ученият установил, че външната обвивка (капсула) на тези микроорганизми може и трябва да бъде използвана за разработване на животоспасяваща ваксина.

Както можете да се досетите, Оустрин не бил човек само на теориите, а бързо изпробвал и на практика своите догадки. През 1976г. той съобщил, че е разработил препарат, който по време на клинични тестове в южноафрикански златни мини се доказал като абсолютно безопасен и най-важното – ефективно предпазвал от подобен род инфекции. Една година по-късно, през 1977г., фармацевтичната компания "Merck" одобрила ваксината и разрешила масовата й употреба.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.historyofvaccines.org/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛеченияИзследванияЛюбопитноНовиниХранене при...СнимкиКлинични пътекиТестовеЗдравни съветиПатологияМикробиологияАлт. медицинаБотаникаЛайфстайлВидеоСоциални грижиФизиологияАнкетиДиетиСпециалистиНормативни актовеОрганизацииНаправления в медицината