Начало История на медицината Създаване на специалния екип на "Джонсън и Джонсън" по оказване на първа помощ

Създаване на специалния екип на "Джонсън и Джонсън" по оказване на първа помощ

От 1886г.

Създаване на специалния екип на "Джонсън и Джонсън" по оказване на първа помощ   - изображение

Основателите на "Джонсън и Джонсън", още в началния етап от съществуването на компанията, се постарали да изградят такава вътрешнофирмена политика, която да бъде пряко ориентирана към грижата за здравето на служителите. Този ход, разбира се, бил съвсем естествен, имайки предвид фактът, че брандът бил специализиран в производството на превързочни материали за стерилна употреба, комплекти и наръчници за оказване на първа помощ.

Така, още през 80-те години на 19-ти век в сградата на фирмата в Ню Брънзуик било създадено медицинско отделение, както и образователни зали по здравеопазване и здравна профилактика за персонала.  

Най-вече благодарение на упоритото лобиране на американския фармацевт Фред Килмър, "Johnson & Johnson" обучила специален екип от хора, наричан "First Aid Staff", който да владее техниките за оказване на първа помощ, както и някои от най-добрите лечебни практики.

В действие!

Ако се случвало някой от работниците изведнъж да се разболее или да пострада, прекият му ръководител веднага се обаждал по телефона (и тогава е имало подобни устройства, точно така), за да повика трениран служител (или няколко – при необходимост), който да поеме случая. Според инструкции от 1909г., съхранени в архивите на "Джонсън и Джонсън", на място се провеждал обстоен преглед и се анализирало здравословното състояние на пострадалия. Често той бил пренасян с помощта на количка до своеобразната фирмена болница и в стаята за почивка.

След това служителят отново бил преглеждан. Ако просто не се чувствал в кондиция, той можел да остане в легнало положение и да релаксира до момента, в който усети, че е по-добре.
Въпросната стая била оборудвана с легла и удобни столове, разполагала с добро осветление и възможности за проветряване, а на разположение в нея били доктор и медицинска сестра.Всеки път, когато този специален екип отивал на мисия, се попълвал доклад, който обяснявал случката, пояснявал какво лечение е било проведено и какъв е бил резултатът от него.

Едва ли ще ви изненадаме, ако ви кажем, че не кой да е, а именно Фред Килмър бил избран за директор на "First Aid staff". "Спешният отбор" включвал общо 12 мъже и жени, като един от тях бил Робърт Ууд Джонсън II - създателят на фирменото кредо, който към разглеждания период бил само на 19 години.  

В заключение можем да кажем, че американската компания полагала големи усилия, за да повиши безопасността и здравната информираност на своите кадри, а това допринесло за изграждане на добър кооперативен имидж.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.kilmerhouse.com/2012/09/meet-the-johnson-johnson-first-aid-squad/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиНовиниТестовеСоциални грижиСпортЛечения