Начало История на медицината Създаване на "Тева" и развитие на компанията до 1948 година

Създаване на "Тева" и развитие на компанията до 1948 година

От 1901г.

Създаване на "Тева" и развитие на компанията до 1948 година  - изображение

Израелската компания "Тева" ("Teva") била основана през 1901 година в Йерусалим от трима предприемачи - Хаим Соломон, Моше Левин и Ицхак Елщайн. В този съвсем ранен период от съществуването си, брандът търгувал основно с вносни медикаменти, осъществявайки дистрибуцията им в целия регион. Дистрибуция, разбира се, е твърде модерно звучаща дума, имайки предвид факта, че лекарствата били доставяни до крайната си дестинация с кервани, теглени от магарета и камили.

Веднага след старта си, компанията била наречена "Salomon, Levin, and Elstein Ltd - S.L.E.", в чест на нейните основатели.През трийсетте и четирийсетте години на 20-ти век, едновременно с процеса по изграждане на Израелската държава, били формирани и достатъчно благоприятни условия за развитие на местната фармацевтична промишленост.

В разглеждания етап, в страната, с вълната от имигранти, започнали да пристигат висококвалифицирани химици, физици и хора с образование в областта на технологиите. Те именно поставили основите на първите фармацевтични предприятия в Израел.

През 1935-та Соломон, Левин и Ицхак, бизнесът, на които очевидно се развивал успешно, основали малък завод за производство на лекарства в Петах Тиква, който бил наречен "Ася". Впоследствие, още няколко заработили с пълна сила, между които фабриката "Зори" в Тел Авив и "Тева" – в Йерусалим. Доста по-късно изброените три щели да се обединят и да формират "Тева Фармасютикъл Индъстрийз" ("Teva Pharmaceutical Industries Ltd"), както е известен брандът и днес.  

През Втората световна война тези, макар и малки, предприятия успявали да удовлетворят сериозните нужди от лекарства за третиране на болните и ранените.

А през 1948-та, когато била основана държавата Израел, местният фармацевтичен бранд преживял нов период на разцвет и отворил много нови възможности пред "Тева" за развитие.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.tevapharm.com/about/history/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНаправления в медицинатаСнимкиНовиниСпециалистиПроизводителиАптекиОрганизацииТестовеЛюбопитноНормативни актовеЛичностиОткритияЛайфстайлБотаника