Начало История на медицината Техники за извършване на аборт, ползвани от 1971 до 1980 година

Техники за извършване на аборт, ползвани от 1971 до 1980 година

От 1971г.

Техники за извършване на аборт, ползвани от  1971 до 1980 година - изображение

През 1971 година американките Лорейн Ротман и Карол Даунър, които са сред основателките на американското феминистко движение по самопомощ са изобретили устройството „Del-Em”. То било евтино и работело с вакуум, а след провеждането на минимално обучение медиците можели да извършват с него аборти в ранен етап от бременността. Апаратът извършвал менструална екстракция.

В средата на 1990 година медицинската общност в САЩ показала видим интерес към употребата на вакуумната аспирация, като метод за извършването на хирургични аборти в ранен етап от бременността. Това от части се дължало на технологичния напредък, които позволявал откриването на ранна бременност (в рамките на една седмица след зачеването), на и все по-интензивното търсене на безопасни и ефективни възможности за извършването на ранен аборт.

Джери Едуардс е сред иноваторите в областта на развитието на методите за извършване на хирургически аборт в ранната бременност. Той е разработил протокол, според условията на който на жените се предлагало извършването на аборт с помощта на „джобна” вакуумна спринцовка, почти веднага след като жената е видяла положителния си тест за бременност. Този протокол позволявал също така да се открие и извънматочна бременност.

Методът на цялостната дилатация и екстракция е разработен от д-р Джеймс Макмеън през 1983 г. Той приличал в известна степен на процедурите по прекъсване на бременността, използвани през 19 век, за да се спаси животът на жената, когато главата на детето заседне в родовия канал. За целта се използвал инструмент, наречен краниокласт.

През 1980 г. изследователите от „Roussel Uclaf”, Франция са синтезирали съединението мифепристон, което индуцира аборт, тъй като блокира действието на хормоните на бременността. Лекарството се появява за пръв път на френския пазар през 1988 година под търговското наименование Mifegyne .

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_abortion

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноСнимкиЛайфстайлАлт. медицинаЗдравни проблемиНовиниСоциални грижиЛеченияЗдравни съветиВидеоРецептиТестовеСпортНаправления в медицинатаКомпании и организацииОткритияЛичностиГеография