Начало История на медицината Техники за извършване на аборт, ползвани след 1927 година

Техники за извършване на аборт, ползвани след 1927 година

От 1927г.

Техники за извършване на аборт, ползвани след 1927 година - изображение

Въпреки че в някои древни медицински текстове могат да се открият описания на прототипите на съвременни гинекологични кюрети, инструментите, които днес се използват в гинекологията са проектирани във Франция през 1723 година. Любопитно е да се спомене, че те започват да се ползват по предназначение, едва след 1842 година. Дилатацията и гинекологичният кюретаж, правени по време на изкуствено прекъсане на бременността се изпълнявали от медиците още в края на 19 век.

Едва в началото на 20 век са внесени някои подобрения, касаещи технологията на извършване на абортите. Тези подобрения направили медицинската манипулация по прекъсването на бременността далеч по-безопасна, намалени били и страничните й ефекти.

Шотландският акушер Джеймс Янг Симпсън е описал първите вакуум-апарати през 19 век. Тези устройства позволявали да се извършат иновации в начина на извършване на абортите с вакуум. През 1927 година този процес е допълнително подобрен от руския лекар С. Биков. Медикът е прилагал техниката си във времето, когато в Русия се наблюдавало известна либерализация по отношение на абортите (от 1920 до 1936 година). Технологията на д-р Биков е използвана в Китай и Япония, авпослидствие била въведена във Великобритания и Съединените щати (през 1960 година).

Десет години по-късно в медицинската практика влязла канюлата „Карман”. Тя била гъвкава и се изработвала от пластмаса. Това била и причината нововъведеният медицински инструмент бързо да замени металните канюли, които се използвали преди това за медицинската манипулация по прекъсването на бременността. Така появата на перфорации намаляла, а аспирацията вече можело да се извършва под местна упойка.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_abortion

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноСнимкиАлт. медицинаЗдравни проблемиНовиниЛайфстайлСоциални грижиЛеченияРецептиВидеоТестовеНаправления в медицинатаКомпании и организацииСпортЛичностиОткритияГеография