Начало История на медицината Туберкулозата - голямата загадка от Предколумбовия период в Новия свят

Туберкулозата - голямата загадка от Предколумбовия период в Новия свят

От 250г.

Туберкулозата - голямата загадка от Предколумбовия период в Новия свят - изображение

След повече от век дебат, днес категорично е доказано, че туберкулозата е съществувала в Новия свят преди пристигането на Колумб. Това, което остава загадка обаче, е как и кога точно инфекцията е достигнала до двете Америки, как се разпространила от единия до другия континент и дали в този предколумбов период тя е била причинена от бактериите Mycobacterium tuberculosis или Mycobacterium bovis. На тези наистина интересни въпроси ще търсим отговори в следващите редове.


Северно от Мерида, столицата на мексиканския щат Юкатан, се намират останките на древния град на маите Цибилчалтун. Същият преживява истински културен разцвет по време на класическия период (250-900 сл. Хр.).


Най-забележителната структура в частично реставрираното градче е "Храмът на седемте кукли", наречен така от археолозите заради откритите в него в края на 20-ти век седем малки декоративни фигури. Изобразяващи болни и деформирани хора, тези човекоподобни фигури очевидно са били поставени като дарове под пода на храма по време на пост-класическия период (900-1521 сл. Хр.), много след построяването на основната конструкция на храма.


Поне една от тях изобразява човек с остра форма на кифоза на гърба, която деформация в неразвитите части на света често се причинява от туберкулоза на гръбначния стълб или т. нар. туберкулозен спондилит (известен още като болест на Пот).

Любопитното е, че ако фигурката разкрива реално физическо състояние на предколумбовия човек в света на маите, това не само увеличава възможността този индивид да е имал остра форма на туберкулоза на гръбначния стълб, но също навежда на мисълта, че туберкулозата е съществувала в обществото на маите и следователно - в Мезоамерика, още преди пристигането на Колумб. Ако пък страшната болест е "изпреварила" откривателя на Новия свят, кога и как точно е достигнала тя региона по време на нейното разпространение в двете Америки?


Всъщност, свидетелства за гръбначни деформации, подобни на тази от Цибилчалтун, изобилстват в иконографията на двете Америки. Можем да наблюдаваме подобни в различни изображения, открити по време на втората половина на първото хилядолетие сл. Хр. в разцъфтяващи центрове на Северна, Южна, Централна Америка, както и на Карибския регион.


Даниел и екипа му, например, изучават фигури, намиращи се днес в музея "Museo Popol-Vuh" в Гватемала и изобразяващи куп обичаи и дейности на маите от преколумбовия период. В 10% от наблюдаваните експонати от две археологически местности учените откриват наличие на гръбначни изкривявания. Няма данни за подобни изкривявания обаче от разкопки от трета местност.


Въпреки че изследваните фигури наистина биха могли да изобразяват индивиди с туберкулозен спондилит, не е изключено те да свидетелстват и за хора, болни от гръбначна кифоза, причинена от друго заболяване, а не от туберкулоза. Така или иначе, въпросните фигурки представляват само косвени доказателства за съществуването на туберкулозата в предколумбова Мезоамерика.


Макар че са доста важни за науката, фигурките (а също и рисунките, скиците, фреските и други) биха могли да бъдат израз повече на културно течение, отколкото на клинична реалност. Още повече, че има опасност те да са и немалко изопачени, следвайки тенденцията на артистите да творят, наблягайки само на най-разпространените и най-ужасни заболявания на времето си.


Поради тази причина, въпреки че визуалните артефакти представляват наистина полезна информация за документиране на явлението, разбира се – с различна степен на достоверност, при липсата на писмени медицински сведения, става трудно да се правят сериозни заключения относно разпространението и доминирането на различните заболявания, в това число и на туберкулозата.


За огромно наше съжаление, нито жителите на двете Америки, нито ранните изследователи и колонизатори на Новия Свят, (между които, между другото, почти няма медицински наблюдатели) не са съхранили писмени медицински сведения.

Статията е част от историята на:

4.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://cid.oxfordjournals.org/content/41/4/515.full

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияГеографияЛайфстайлСнимкиНаправления в медицинатаКомпании и организацииЛичностиЛюбопитноОткритияНовиниСпортСоциални грижиДиетиВидеоЛеченияТестовеИзследванияАлт. медицинаБотаникаЗаведенияРецепти