Начало История на медицината Употреба на босилека в древен Египет

Употреба на босилека в древен Египет

От -1550г.

Употреба на босилека в древен Египет - изображение

Историята на босилека в медицинската наука обхваща над 4000 години назад, достигайки до първите писмени източници на древен Египет. Лечебното растение е било сред компонентите, които се ползвали от жреците по време на балсамирането на починалите фараони.

Билките и лечебното им действие имат огромна роля в историята на древноегипетската медицина. Историците черпят доказателства за това от гробниците и погребалните камери, където археолозите са открили някои билкови лекарства, медицински документи и ръкописи. Сред тях са Еберс папирус (написан е приблизително през 1550 г. пр. Хр.), папирусът Едуин Смит, Хърст папирус и Лондонският медицински папирус.

Най-известната "енциклопедия", Еберс папирус има дължина от 20 метра в разгънато състояние. Медицинският документ описва босилека като средство срещу ухапване от змии, ужилване от скорпиони, проблеми със сърдечно-съдовата система и очите. Сокът от пресни листа от босилек се използвал (външно) за лечение на гъбични инфекции по кожата, а смачканите листа от ароматното лечебно растение се превързвали към болезнените участъци, засегнати от ревматизъм.

Статията е част от историята на:

3.7, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.naturalnews.com/037218_Ancient_Egypt_medicinal_herbs_disease_cures.html#ixzz3edmtAf8S

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияГеографияЛюбопитноЛайфстайлРецептиСнимкиЗдравни съветиБотаникаАлт. медицинаНаправления в медицинатаКомпании и организацииЛичностиОткритияНовиниСпортАптекиДиетиПроизводителиЛечения