Начало История на медицината Употреба на курарето като мускулен релаксант

Употреба на курарето като мускулен релаксант

От 1942г.

Употреба на курарето като мускулен релаксант  - изображение

Снимката по долу показва как е изглеждал флакон, съдържащ медикамента „Intoconstrin”. Лекарството е първото, приготвено лабораторно и стандартизирано за медицински цели кураре. В средата се намира т.нар. „гърне” за дестилиране на кураре и колчан със стрелички, напоени с веществото. Този вид оръжие се е „изстрелвало” през пригодена дървена тръбичка от коренното туземно население, живеещо в еквадорската и перуанската част на Амазонка.


Курарето е химичен агент, който може да се изолира от определени видове лози в Южна Америка. Южноамериканското коренното население е открило свойството на веществото да предизвиква парализа на мускулите. Поради тази причина курарето се използвало от туземците за ловуване. Те приготвяли екстракт от лозите, в който потапяли стреличките, предназначени за лов.

Западните лекари отдавна са признали химикала и неговите потенциални ползи като мускулен релаксант. За съжаление съществуват немалко фактори, които забавят развитието, изпробването и появата на лекарството. Американският авантюрист Ричард Джил (1901-1958) организира и ръководи експедиция в Южна Америка, посветена на курарето, която се оказва ключова за появата и развитието на специалния клас лекарства, известни в съвремието като  развитието "мускулни релаксанти”.

Приложени за пръв път през 1942 година, мускулните релаксанти способстват за голям напредък в областта на анестезията и хирургията. Тези медикаменти са способни да  поддържат тялото все още по време на операция и са особено необходими и важни за извършването на деликатни операции.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/27/curare

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЗдравни съветиПсихологияСпортЛеченияСнимкиОткритияНаправления в медицинатаГеографияЛайфстайлАлт. медицинаЛюбопитноБотаникаНовиниНормативни актовеАнкетиСпециалистиПроизводителиОрганизацииАптекиРецептиХранене при...Клинични пътекиСоциални грижиИнтервютаФизиологияИзследванияВидеоТестовеКомпании и организацииЛичности