Начало История на медицината Употреба на пчелния мед в медицината на древния свят

Употреба на пчелния мед в медицината на древния свят

От -1000г. до 500г.

Употреба на пчелния мед в медицината на древния свят - изображение

Както ви е известно, много от приложенията на различни билки и лечебни препарати идват от древните гръцки, римски и египетски текстове. Понякога човек може да се изуми от мъдростта и знанията съхранени от тези древни цивилизации през хилядолетията.

Медът е единственият хранителен продукт, който няма срок на годност. В египетска гробница е открит мед на 3 000 години, който още ставал за ядене. Е, храната на боговете определено е не просто сладко изкушение, но и лек, който се използва от хилядолетия и никой не се съмнява в лечебните му способности.

Медът и медицината

Разбира се, съвременната наука е доказала, че медът наистина притежава лечебни качества – като например силни антибактериални свойства. Изследванията показват, че медът помага за лечението на инфекции с метицилин-резистентни стафилококи, рани и изгаряния. Поради тази причина не е изненадващо, че медът намира своето място още в древната медицина.

Древен Египет

Медът в Египет

От древноегипетските медицински папируси знаем, че медът се смесвал с екзотични подправки, кръв от мухи, свински очи, птича кръв и т. н. Познати са поне 900 древни рецепти с лепкавото сладко вещество. Ео и няколко примера.

Лек за слепота

"Свинско око, антимон, червена охра и малко мед се смилат фино и смесват, след което се сипват в ухото на човека, за да може веднага да се излекува."

Лек за подуване на врата

"Ако констатирате подуване на врата и откриете, че е мек на пипане и отделя бял секрет, тогава имайте предвид това: страдате от увеличена жлеза на врата; това е заболяване, което бих лекувал чрез операция за препречване на каналите. Трябва да приготвите превръзка за третирането му с лек, който прониква през повърхността: плодове от акация, кръв от хор-птица, кръв от муха, мед, северна сол, които се смилат, смесват и след това жлезата се превързва с помадата."

Болно око

За да почистите гнойта: мед, балсам от Мека и смола от растението дорема. За да лекувате отслабването му: тамян, мирта и жълта охра."

Срещу ревматични болки

"В ръката има 2 съда; ако все още го болят рамото или пръстите, тогава трябва да имате това предвид: става въпрос за ревматична болка. Какво да се направи за нея: накарайте го да повърне, използвайки риба с бира или месо, след което превържете пръстите му с диня, докато се излекува."

Древна Гърция

Древна Гърция

Древногръцкият философ и баща на медицината Хипократ е убеден в лечебните свойства на меда.
Той го използва под различни форми за лечението на разнообразие от оплаквания. За болки използва смес от мед и оцет. При непрекъсната жажда – медена вода. За бързо развиваща се треска и симптоми като главоболие, тръпки и болки в мускулите и ставите Хипократ препоръчва приема на мед и вода, смесени с различни други вещества.

За лечението на подагра Хипократ използва два вида клизма:

- Силен бял оцет, сварен с мед, натриев карбонат, стипца и малко жлъчен сок;
- Сварете заедно: мед и меден оксид.

Хипократ също така казва, че при гръдна болест, той препоръчва ечемичена супа, която е много по-добра от всички останали зърнени храни за този проблем – също както оцет и мед, тъй като те извличат флегмата.
Целз, друг гръцки лекар, също е запознат с лечебните свойства на меда.

Териак или териака е медицинска отвара, описана от гърците през I в. Theriaca andromachi или Венерин петмез се приготвя от 64 съставки. В допълнение към месото от пепелянка и опиума, се слага канела, вид гъби и гума арабика (смола от дива акация). Съставките се пулверизират и редуцират до електуарист (вид паста) с мед.

Древните гърци използват меда и като средство за справяне с враговете си – т. нар. "луд мед". Тъй като понякога пчелите събират прашец от области, където растат отровните растения лавър (дафинов лист) и рододендрон (олеандър; зокум), крайният продукт става токсичен. "Лудият мед" имал опияняващ ефект, особено ако човек погълне достатъчно количество.

Древен Рим

Древен Рим

Плиний Стари твърди в своята книга "Естествена история" (състояща се от 37 тома), че "Арабите произвеждат мед от тръстика единствено за медицински цели." Той препоръчва привързването на стари рани с мед и вълна.

Гален посвещава цяла книга на отварата териак – Theriake. Един от пациентите му – самият римски император Марк Аврелий, я приема ежедневно.

Александрър МакедонскиКонсервиране на трупове

Кой да знае, че Александър Велики е бил толкова сладък, не само в преносен, но и в пряк смисъл? Преди македонският (под македонци тук се има предвид древното гръцко племе) завоевател да напусне този свят, след като най-вероятно се заразява с малария в Индия, той оставя подробни инструкции как тялото му да бъде балсамирано с мед – процес, познат като мелификация.

Както се оказва, медът запазва много добре тъканите. Сведения за мелификация откриваме и в Талмуда – там пише, че древният юдейски цар Ирод Велики (онзи, който заповядва всички младенци да бъдат убити, след вестта за раждането на Исус Христос) убива съпругата си Мириам от ревност, след което консервира тялото й с мед и в продължение на 7 години прави любов с безжизнената й плът.

по статията работи: Величка Мартинова

4.5, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: 1. https://www.buzzaboutbees.net/Honey-And-Ancient-Medicine.html

2. https://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=129024911 

снимки: ancient-origins.net; vintagenaturegreece.blogspot.bg; thespruce.com; commons.wikimedia.org; pinterest.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияРецептиХранене при...Храни и ястияЗдравни съветиИсторияАлт. медицинаСнимкиЛюбопитноДиетиЛайфстайлБотаникаОрганизацииНовиниПроизводителиФизиология