Начало История на медицината Факти за ин-витро оплождането

Факти за ин-витро оплождането

От 1984г.

Факти за ин-витро оплождането - изображение

През последните 30 години става ясно, че ин-витро оплождането може да бъде успешно при много бозайници. Съществуват важни практически приложения по клинична медицина и в животновъдството, чрез които оценката на ранната и съвременната медицинска литература, обсъждаща оплождането на яйцеклетки на бозайници в ин-витро условия не би била възможна. Те датират от 1984 година. Въпреки това, точната информация относно естеството на процеси като капацитацията, е натрупана чрез системното изучаване на изискванията за осъществяване на ин-витро оплождане. Ето защо, не е изненадващо, че знанията за изкуственото оплождане и проучванията за капацитацията напредват почти паралелно.

Описанията на ранните опити за осъществяване на ин-витро оплождане илюстрират доста примитивното състояние на науката през първите 20 години след откриването на капацитацията, последващата акрозомна реакция, функционалната значимост на тези събития за оплождането при бозайниците. През следващите 30 години много от наученото по тези въпроси, а и ин-витро технологията вече може да бъде свободно и рутинно прилагана за голямо видово разнообразие от организми.
Въпреки това някои основни въпроси остават изцяло без отговор. Някои от тях са какъв е най-изразеният стимул за иницииране на капацитация в рамките на женската полова система? Какви молекулни събития са въвлечени в капацитацията? По какъв начин завършването на капацитацията води до началото на акрозомната реакция? Как серумният албумин предизвиква капацитацията и акрозомната реакция? Прилагането на интра цитоплазмено инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката" (ICSI) прави ли оплождането ин-витро остаряло и излишно или чрез него се запазват организмовите механизми за избор срещу навлизане на ненормални сперматозоиди в яйцеклетката? Така предпазва ли се организма от дефекти, които могат да бъдат въведени с помощта ICSI? Историческото развитие на медицинската наука следва да осигури пълни отговори на тези объркващи въпроси, свързани с оплождането през следващите 30 години.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://www.reproduction-online.org/content/124/2/181.long

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛюбопитноАлтернативна медицинаСнимкиНовиниЛайфстайлЗаведенияМедицински изследванияСоциални грижиСпециалистиФизиологияЗдравни проблемиХранене при...Нормативни актовеКлинични пътекиСпортПсихологияЗдравни съветиЛеченияИнтервютаОрганизацииБотаникаПроизводители