Начало История на медицината Фактори, възпрепятстващи работата на Иван Павлов през 1882 година

Фактори, възпрепятстващи работата на Иван Павлов през 1882 година

От 1882г.

Фактори, възпрепятстващи работата на Иван Павлов през 1882 година - изображение

Един от основите проблеми, възпрепятстващи работата на руския физиолог Иван Павлов е липсата на оборудване. Базисно препятствие е, че изследователските операции, водещи до развитие в областта на физиологията, могат да се правят успешно в лабораторията, ако там има подходящи инструменти и е достатъчно чисто, че да може опитното животно да оздравее от операцията. Лабораторията на Сергей Боткин, където Иван Павлов работи от 1878 до 1890 година е малка и бедно обзаведена – ако на Павлов му потрябва определен специален инструмент, той трябва да си го направи сам. По-важното е, по думите на Павлов че хигиената там е "отвратителна", затова след каквато и да е по-сложна операция повечето от кучетата и зайците умират от инфекции. Така че не съм виновен аз - пише той до съпругата си през 1882 година за бавния успех на дисертацията си. – "Ще направя други опити, които не изискват опитните животни непременно да останат живи."

Трябва да се спомене , че по онова време учените едва започват да възприемат идеята, която тогава изглежда невероятна – че миниатюрни и дори невидими микроби могат да убиват едри животни. Даже хирурзите, които оперират хора, още спорят до колко чиста трябва да се поддържа операционната и как се прави това. Не е необичайно хирургът да бръкне с неизмит пръст в раната на пациента, за да провери как зараства. Ето защо в нито една физиологична лаборатория в света не приемат извънредните хигиенни мерки, които Павлов смята, че са нужни. Тези мерки са необходими за предпочитания от Павлов физиологичен метод – хроничния експеримент, но той просто не разполага със средствата и подходящите условия, за да направи такива физиологични проучвания, каквито желае. 

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. Даниел Тоудес, "Иван Павлов - старейшината на световната физиология", изд. "Рива", 2008 година

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноЛайфстайлГеографияАнкетиНовиниСнимкиЗдравни съветиСпортТестовеАлт. медицинаПсихологияСоциални грижиОбразованиеНормативни актовеРецептиВидеоКомпании и организацииНаправления в медицинатаЛичностиОткрития